Predsjednik i potpredsjednici FBiH potpisali Odluku o imenovanju nove vlade

Kandidati Demokratske fronte (DF) za ministre u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine obavili su danas u Sarajevu konsultacije s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom i dopredsjednicima FBiH Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem.

Iz ove stranke za ministra energije, rudarstva i industrije predložen je Reuf Bajrović, za ministricu okoliša i turizma Snježana Soldat, za ministra trgovine Aleksandar Remetić i za minista rada i socijalne politike Milan Mandilović.

Demokratska fronta dala je saglasnost za prijedlog kandidata za Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata Salku Bukvarevića.

Čavara je naglasio da su konsultacije sa svim kandidatima obavljene uspješno te da se na sastancima mogla osjetiti pozitivna energija, dodajući da ohrabruje činjenica da svi kandidati za ministre imaju iza sebe uspješnu karijeru što daje nadu da će jako odgovorne poslove u Vladi Federacije BiH obavljati odgovorno u interesu svih građana i naroda.

Kazao je da će se nakon potpisivanja Odluke o imenovanju Vlade FBiH stvoriti potrebni preduvjeti da se o novoj postizbornoj Vladi FBiH izjasne i poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na sutrašnjoj sjednici.

Bajrović je podvukao da u resoru koji će voditi u naredne četiri godine ima mnogo problema posebno u namjenskoj industriji te je najavio da će se nastojati što je moguće više rasteretiti privreda što će budući premijer FBiH Fadil Novalić (SDA) pobliže objasniti u ekspozeu koji će iznijeti sutra pred poslanicima.

– Niti jedna vlada niti jedna država u kojoj državna administracija primarno vodi politike razvoja nije došla do onoga do čega mi želimo doći u idućih osam ili deset godina, a to je značajno povećanje zaposlenosti i uvezivanje radnog staža. Ako očekujete neki čarobni štapić to se, nažalost, neće desiti jer trebamo funkcionirati u realnom svijetu – pojasnio je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako će se odnositi prema privatizaciji preduzeća, Bajrović kaže da je i to primarni politički dogovor, ali treba uraditi ono što će biti u interesu svih građana u Bosni i Hercegovini o čemu će se voditi rasprava u budućem periodu.

– Sada nije ni vrijeme ni mjesto da izlazimo s tako ozbiljnim stvarima o kojima nema konsenzusa – zaključio je Bajrović.

Prethodno su predsjednik i dopredsjednici razgovarali s kandidatima Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH za ministre u Federalnoj vladi.

Nakon svih razgovora, predsjednik i dopredsjednici Federacije javno su potpisali Odluke o imenovanju nove postizborne Vlade Federacije BiH koja bi trebala biti dostavljena Predstavničkom domu Parlamenta FBiH na potvrđivanje, a sjednica ovog doma zakazana je za sutra.

Možda vam se svidi

Comments are closed.