Predsjedavajući Dodik: Hrvatska uzurpira imovinu BiH, vratiti istom mjerom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je nekorektnim činjenicu da Hrvatska uzurpira imovinu BiH i Srbije i ne dozvoljava raspolaganje vlasnicima iz ove dvije zemlje.

On je potcrtao da se vrijednost imovine preduzeća iz RS, koja je zamrznuta u Hrvatskoj, kreće do 500 miliona KM.

Kao primjer naveo je imovinu Rafinerije nafte Brod u Hrvatskoj, kojom bi trebalo da upravlja RS, ali Hrvatska to ne prihvata, a tom imovinom ne može da raspolaže ni vlasnik Rafinerije, jer je nije ni kupio.

“Mi godinama ne možemo da riješimo to pitanje. Mislim da je krajnje vrijeme da taj problem bude riješeno ili ćemo predložiti da sve ono što u BiH ima Hrvatska bude tretirano na isti način od organa u BiH”, istakao je Dodik na novogodišnjoj konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Kako je rekao, svi komercijalni objekti u BiH koji su pripadali Hrvatskoj, poput benzinskih pumpi INA-e, vraćeni su hrvatskoj privredi, dok Hrvatska uzurpira imovinu BiH i Srbije.

“To se pokušava zamrznuti i onemogućiti korištenje. Krajnje je vrijeme da bude postignut dogovor između vlasti BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije o tome kako da bude riješeno pitanje imovine”, poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, kada je sprovođen projekat privatizacije, bila je veoma vidljiva asistencija međunarodnog faktora.

“Oni su tražili da imovina koja se ne kontroliše i koja se nalazi izvan BiH ide u poseban bilans i da ne može da bude dio privatizacione mase preduzeća”, naveo je Dodik.

On je ukazao i na činjenicu da Hrvatska već 10 godina ne dozvoljava da bude izgrađen most na Savi, a da Republika Srpska 10 godina vraća kredit za izgradnju tog mosta.

Možda vam se svidi

Leave A Reply