Predložili modele za izbor Predsjedništva BiH

HDZ BiH predlaže tri modela direktnog izbora članova Predsjedništva BiH po principu konstitutivnosti, uvažavajući činjenicu da srpska strana izbor kolektivnog šefa države prihvata u trenutnoj formi.
Prvi model bavi se izborom dva člana Predsjedništva na teritoriji Federacije BiH, prema kojem je FBiH jedna izborna jedinica iz koje se bira po jedan Hrvat i Bošnjak.

Kandidat iz reda Bošnjaka bira se s jedne liste, a kandidat iz reda Hrvata s druge liste, a svaki glasač dobija listu na kojoj se nalaze kandidati naroda kojem on pripada, pišu “Nezavisne novine”.

Prema drugom modelu, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske bio bi Srbin koji bi osvojio najviše glasova u Srpskoj, dok bi se izbor dva člana FBiH obavljao iz tog entiteta kao jedne izborne jedinice.

Treći model predviđa da za bošnjačkog člana bude izabran onaj koji je među bošnjačkim kandidatima osvojio najveći broj glasova unutar FBiH, te koji je pobijedio u barem dva kantona gdje su Bošnjaci većina.

Ukoliko ne postoji takav, bošnjački član Predsjedništva BiH je onaj koji je osvojio najviše glasova u FBiH, te barem u jednom kantonu s bošnjačkom većinom.

Ako nema ni takvog, onda se bira onaj koji je osvojio najviše glasova na cijelom prostoru FBiH, a isti princip HDZ u ovom modelu predlaže i za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Zamjenik predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto kaže da ovi prijedlozi nisu ništa novo i da je riječ o radnom materijalu, te da nema razloga da budu neprihvatljivi.

Iz SDA podsjećaju da su u procesu sprovođenja presude “Sejdić i Finci”, koja je imala zadatak da obezbijedi ravnopravnost ostalih, sve probosanske stranke iskazale spremnost da povedu računa i o poziciji Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, ali da je HDZ BiH odbijao sva ponuđena rješenja.

IZ SDS-a napominju da su pozicije Republike Srpske jasne kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH i provođenja presude “Sejdić i Finci”, odnosno da će Srpska birati jednog člana Predsjedništva, a na FBiH je da se dogovore kako će birati druga dva člana.

I SNSD je potvrdio raniji stav da se član Predsjendištva BiH iz Srpske i u budućnosti bira neposredno, dok je pitanje izbora dva člana iz FBiH stvar dogovora političkih aktera iz tog entiteta.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar