5 C
Kakanj
Nedjelja, 9 Maja, 2021

Pred 23. maj – Dan kakanjskih dobrovoljaca “Misoča 92″

U znak poštovanja prema herojstvu kakanjskih dobrovoljaca pokazanom u vrijeme odbrane ilijaškog naselja Misoča, u Kaknju se 23. maj, dan kada su 1992. godine dobrovoljci iz Kaknja otišli u Misoču, obilježava kao Dan kakanjskih dobrovoljaca “Misoča 92″.

Armijski general Rasim Delić u jednoj izjavi za Kakanjski glas iz 1996. godine osvrnuo se na ulogu Kaknja u  odbrani BiH. Rekao je:

„Jedna od prvih jedinica koje smo mi početkom agresije na našu zemlju naoružali bila je upravo kakanjska dobrovoljačka   jedinica. Prvi zadatak joj je, već u maju 1992. godine, bila odbrana Misoče“.

I zaista je bilo tako. U misočkoj kotlini u kojoj je zarobljen prvi tenk na terenima Srednje Bosne hrabro su  se borili kakanjski dobrovoljci. Bili su to borci koji su imali hrabrosti i smjelosti da se sa Lučila iznad Misoče spuste tih ratnih dana u pakleni kanjon u kojem je odjekivala stravična jeka mitraljeza sa okolnih obronaka. Tih dana Misoču je doslovno oralo oko 3.700 granata dnevno.

U Misoči su patrioti demontirali  propagandnu priču koja je trebala srušiti moral građana lojalnih Republici BiH upornim ponavljanjem da nemamo šanse, da smo u startu poraženi i da je svaki oblik otpora nemoguć.

U vremenu općeg straha i totalne neizvjesnosti, kada su neprijatelji gomilali oružje u Bosni i zauzimali ranije pripremljene strateški utvrđene pozicije, u dane kada je neprijateljska avijacija sijala strah, otpor koji je pružen u Misoči ohrabrio je sve patriote i pokazao da je moguće oduprijeti se i puno po oružju nadmoćnijem neprijatelju.

DSC_0003 DSC_0012 DSC_0013Detalji sa prošlogodišnjeg okupljanja kakanjskih dobrovoljaca u Gradskom spomen-parku u Kaknju kako bi iskazali počast svojim poginulim saborcima

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO