PRAVO LICE PTSP-a: 9 fotografija koje će slomiti i one najjače

”Godinu dana putovao je SAD-om i upoznavao veterane. Trudio se dokumentirati njihove živote. Za svoj doktorat odlučio je napraviti seriju surealnih portreta kako bi prikazao agoniju života s posttraumatskim stresnim poremećajem”

Kako oni sami sebe vide

Kako bi ih što bolje razumio dopustio im da sami biraju pozu i odjeću za fotografiranje te ko će s njima biti na slici. Trudio se povezati s njima.

‘Pustili su me u svoj svijet’

“Svaki put je bilo osobno, intimno iskustvo. Ponekad su mi pripremili ručak, ponekad sam upoznao njihove roditelje, ponekad sam jednostavno sjedio s njima u kuhinji i slušao ih kako pričaju o svom životu” kaže fotograf Devin Mitchell.

Vizija veterana

Kako je projekt napredovao, zahvaljujući veteranima i ljudima oko njih, Mitchel je shvatio koliko je sam proces oslobađajuć za veterane i terapeutski za cijelu zajednicu. Odlučio ga je proširiti i nazvati Vizija veterana.

Pomaže na dvije fronte

“Dvije su strane ove serije. Širi svijest o zajednici veterana i izazovima s kojima se suočavaju kada se pokušavaju reintegrirati u društvo. Ali ujedno djeluje kao terapija za samoje veterane. Čini vidljivom njihovu nevidljivu patnju” kaže Mitchel

‘Želim da govore o onome što oni žele’

Nakon što je snimio hiljade portreta veterana tijekom njihovih svakodnevnih života, jedan veteran ga je zamolio da napravi seriju u kojoj se bavi samoubojstvom i seksualnom traumom.
“Od samog početka projekta, moja misija bila je da veterani progovore na fotografijama o čemu god žele. Ljudi inače gledaju i nastoje pomoći veteranima samo iz jednog ugla. Ja želim istražiti sve probleme, svu tminu “kaže Mitchell.

Samoubistvo utiče na svakog vojnika

Prema istraživanju, svaki dan život si oduzme 22 američkih veterana. U BiHj, ovisno o izvorima je 100 sucida branitelja na godinu.
“Mislim da se slobodno može reći kako je samoubistvo uticalo na svakoga u vojsci. Ili je to nešto što su pokušali, nešto o čemu su razmišljali ili je uticalo na nekoga ko je njima blizak” upozarava Mitchell,a prenosi Magazin.hr.

‘Živim zbog prijatelja koji nisu imali izbor’

“Ovo je bilo ljekovito za mene jer se borim s tim. Nisam to počinio zbog obitelji, ali i mojih prijatelja koji vise nišu živi. Oni nisu imali izbor. Nastavljam zbog njih”, rekao je Jared Comini, jedan od veterana na slikama.

‘Ne želim biti tek dio crne statistike’

“Ovako rat izgleda kad je gotov za većinu ljudi”, ocijenio je marinac Brad Ivanchan, a Jared je dodao kako “ne želi biti tek jedan od brojeva u statistici vojnog osoblja koje si je oduzelo život”.

Mitchell kaže kako će nastaviti s projetkom te planira izdati knjigu kako bi podigao svijest o samoubistvima i seksualnim traumama u vojsci. Sav prihod darovat će dobrotvornim udrugama koje pomažu veteranima.

Možda vam se svidi

Comments are closed.