Poznati bh. novinar i voditelj poslao preko 38 prijava za posao, ali politika mu ne da posao u Mostaru!

Poznati bh. novinara i voditelj Sanel Kajan je poslao preko 38 prijava za posao ali ni na jednu nije dobio pozitivan odgovor, a evo i zbog čega! Njegovu priču prenosimo u cijelosti:

Od svojih dosadašnjih 38 javljanja na razne konkurse, u posljednjih 11 mjeseci, izdvajam dva. Jer pokazuju svu nemoć bošnjačke politike u Mostaru i ovom dijelu Bosne i Hercegovine. I potpuno odsustvo svijesti da se zauzmu za svoj narod, a time i kandidata koji je najbolji na konkursu (iako je, eto, Bošnjak).

Jedan konkurs je bio za radno mjesto u Skupštini HNK, odnosno u Službi za odnose s javnošću. Naime, Skupština HNK je jedina u ovoj državi koja nema profesionalce zadužene za komuniciranje s medijima. No, mjesec dana nakon što je objavljen – konkurs je blokiran. Informacije koje sam čuo kao razlog blokiranja konkursa su bile da „HDZ ne dopušta da osoba koja govori bosanski jezik istupa u javnost u ime Skupštine HNK“! SDA tj bošnjački predstavnici u Skupštini su prešutno prihvatili tu blokadau HDZ-a. I ona traje 10 mjeseci. Informacije radi – predsjedavajući Skupštine je Bošnjak. Dotle, iz kantonalne Skupštine dolaze (rijetke) nemušte izjave za javnost, a komunikacija s medijima je svedena na minimum i jako loše organizovana.

Posljednji primjer je Konkurs za arhivara u Pedagoškom zavodu u Mostaru. Onom koji je smješten u USRC “Midhad Hujdur – Hujka”. (Jer u Mostaru postoje dva pedagoška zavoda). Iako je konkursom tražena samo SSS, prijavio sam se, jer imam položen i ispit za arhivara, a ispunjavam sve ostale tražene uslove. 20 dana nakon što je raspisan, iz zavoda su me obavijestili da je konkurs poništen. Zvaničan odgovor na pitanje zašto je to urađeno nisam dobio. Kasnije sam čuo informaciju, iz pouzdanih izvora, da Pedagoški zavod u Mostaru na tu poziciju traži Hrvata, i da su poništili Konkurs jer se nijedan Hrvat nije prijavio, a ja sam bio najbolji kandidat. Informacije radi – direktorica zavoda je Bošnjakinja.

Za zlonamjernike koji se naslađuju ovim objavama, odnosno stranačkim uhljebima koji jedino znaju klimati glavom kad im stranka kaže i dići ruku kada treba sebi osigurati veće plate i sve dodatne beneficije, da napomenem da sam ja cijeli svoj radni vijek u realnom sektoru. Uz iznimku jednog kraćeg perioda kada sam radio na BHRT-u i FRT-u. Od svojih 16 i po godina zarađujem za hljeb i izdržavam svoju porodicu. Časno i pošteno! Nikad nisam bio pripadnik niti jedne političke stranke.

Iako sam svjestan da su u Bosni i Hercegovini konkursi za državnu službu raspisani za već unaprijed dogovorenu osobu, u meni je tinjala nada da možda nije baš svaki konkurs namješten i da ima šanse za proći posao na osnovu kvalifikacija, iskustva i obrazovanja.
I tako sam se prijavljivao iz konkursa u konkurs. Ukupno na njih 38 za ovih 11 mjeseci koliko sam bez stalnog zaposlenja.

Da se razumijemo. Prijavljivao sam se ja i na konkurse u privatnom sektoru. No, drže pod kontrolom i privatnike, kojima otkazuju poslove ili jako otežavaju poslovanje, ukoliko na bilo koji način urade nešto što nije u skladu sa ovdašnjom politikom koja vlada Mostarom.
Blokiraju ili ponište svaki konkurs na koji se prijavim, jer su svjesni da sam najbolji kandidat. Ponavljam, 38 konkursa je iza mene! Pa i onih na koje sam se prijavljivao, a koji su tražili samo srednju stručnu spremu. I ništa!

I još nešto. Ja sve ovo vrijeme imam posao. Radim za Deutsche Welle, konsultant sam SKY grupacije te snimam reklame i najave za jednu producentsku kuću iz Slovenije.
Dovoljno dobar za strance (iz nekoliko zemalja), ali ne i za lokalne stranačke pilićare koji nam trenutno kroje sudbinu.

Iako sam svjestan da su u Bosni i Hercegovini konkursi za državnu službu raspisani za već unaprijed dogovorenu osobu, u meni je tinjala nada da možda nije baš svaki konkurs namješten i da ima šanse za proći posao na osnovu kvalifikacija, iskustva i obrazovanja.

I tako sam se prijavljivao iz konkursa u konkurs. Ukupno na njih 38 za ovih 11 mjeseci koliko sam bez stalnog zaposlenja.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply