Poznat termin isplate: Studenti iz Kaknja čekaju isplatu stipendija

0

U posljednjih nekoliko godina u općini Kakanj svi studenti koji zadovoljavaju uslove propisane konkrusom dobijaju stipendiju.

Model je uspostavljen na način da se svi studenti trebaju prijaviti na konkurs za dodjelu stipendija koje propisuje Zeničko-dobojski kanton, a svi koji ne budu zadovoljavali uslove kantonalne stipendije automatski bivaju kandidati za općinsku stipendiju. Obzirom da  je visina kantonalne stipendije za studente manja, lokalne vlasti odlučile su studentima koji zadovolje uslove kantonalne stipendije isplatiti razliku, kako bi dobili onoliko koliko dobijaju i korisnici općinske stipendije.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Vođeni tom praksom, Općina Kakanj primorana je čekati na raspisivanje konkursa za stipendiranje studenata od strane Zeničko-dobojskog kantona, nakon čega se raspiše konkurs na nivou općine.

Zbog takve procedure vrlo često se dešava da studenti dugo čekaju na raspisivanje konkursa ili u konačnici isplatu stipendija.

Takav slučaj bio je i za akademsku 2018/19 godinu kada je konkurs za općinsku stipendiju raspisan 24. septembra 2019. godine, preliminarna lista objavljena je 31. 10. 2019. godine.

Nakon preliminarne liste kandidati koji nisu zadovoljni preliminarnom listom imaju pravo podnijeti žalbu u roku od osam dana, upravo na ovu listu Komisiji pristiglo je devet žalbi. U toku je razmatranje pristiglih žalbi.

Izudin Hrusto

Obzirom da studenti uglavnom nisu upoznati sa procedurom i načinom sačinjavanja liste kandidata koji zadovoljavaju uslove konkursa pristizalo je mnogo upita o terminu isplate stipendija.

Na 36. sjednici Općinskog vijeća postavljeno je vijećnićko pitanje od strane Izudina Hruste o terminu isplate općinskih stipendija za studente akademske 2018/19 godine.

U dobijenom odgovoru stoji da će studentima stipendija isplaćena biti u mjesecu decembru.