Pozadina odustajanja Imamovića od kupovine Agrokomerca: Kompaniju će kupiti Zvečevo

Nihad Imamović odustao je od kupovine prehrambene industrije Agrokomerc. Velikokladušku kompaniju umjesto Imamovića će kupiti Razvojna banka Federacije za 2,2 miliona KM, a onda je planira prodati hrvatskom Zvečevu, otkriva za agenciju Patria izvor iz Vlade Federacije BiH.

Cijelu strategiju osmislio je savjetnik premijera Federacije BiH Fadila Novalića Suvad Osmanagić. Premijer ga je u tome podržao. Da li je za cijeli slučaj znao i predsjednik Nadzornog odbora Agrokomerca Fadil Bihorac? Ako je znao, zbog čega nije upozorio Vladu o tome? Ako nije znao za kriminal oko prodaje Agrokomerca, kako je moguće da su mu promakle tako krupne stvari?

Sarajevski biznismen Nihad Imamović prije mjesec dana ponudio je 12 miliona KM za prehrambenu industriju Agrokomerc, na usmenom nadmetanju pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši. Drugi ponuđač bio je Mustafa Gadžo odnosno njegova firma Silsila sa 5,5 miliona KM.

Razvojna banka FBiH ponudila je 2,2 miliona KM za Agrokomerc, čime se našla na trećem mjestu najboljih ponuđača.

Izvor agencije Patria iz Vlade FBiH otkriva da su i Imamović i Gadžo od samog početka znali da neće kupiti Agrokomerc, već da će to uraditi Razvojna banka FBiH. Za to je dobila saglasnost i Vlade FBiH.

Nihad Imamović je odustao od kupovine Agrokomerca samo nekoliko dana prije nego je trebao isplatiti novac Vladi FBiH. Preko Dnevnog avaza je poručio kako mu je nepoznati muškarac sa slovenskog broja zaprijetio da će ubiti njegovu porodicu i njega, postane li vlasnik Agrokomerca.

No, sada je jasno da je cijela priča o prijetnji bila izmišljena?

Pravo kupnje spalo je na Mustafu Gadžu, odnosno njegovu kompaniju Silsila. Izvor Patrije tvrdi da će od kupovine odustati i Gadžo. Sam Gadžo nije htio potvrditi ovu informaciju, ali nije rekao ni da će kupiti Agrokomerc. Patriji je rekao da ima rok od 30 dana da se izjasni.

Nakon što i Gadžo odustane od Agrokomerca, a vlasnik postane Razvojna banka, plan je Agrokomerc prodati Zvečevu, i to za oko tri miliona KM. Obzirom da će banka Agrokomerc kupiti za 2,2 miliona KM, a prodati za oko milion skuplje, bit će to ocijenjeno kao uspješan poslovni potez Razvojne banke, na čijem čelu sjedi kontroverzni biznismen Salko Selman (SDA).
Ovdje se zenemaruje činjenica da će imovina Agrokomerca, procijenjena na više od 23 miliona KM, biti prodata za svega 2,2 miliona KM.

Zvečevo će Osmanagiću isplatiti benefit zbog ulaska u Agrokomerc. Osmanagić je Zvečevo u Agrokomerc pokušao uvesti i ranije, ali mu taj projekat nije uspio. Sada je osmislio Razvojnu banku FBiH, kao bajpas, preko koje će hrvatsku kompaniju uvesti u Veliku Kladušu.

Cijelu operaciju predaje Agrokomerca u ruke Zvečeva za mizerne pare odrađuju dvije grupe ljudi: Nihad Imamović i Mustafa Gadžo kao biznismeni. U ime političara pokrovitelji su Suvad Osmanagić, premijer Fadil Novalić i ministar poljoprivrede Šemsudin Dedić. Razvojnu banku koriste kao sredstvo manipulacije, piše Patria.

(PATRIA)

Možda vam se svidi

avatar