Povratnica mora platiti 21.000 KM čovjeku koji je tokom rata živio u njenoj kući

Sedamdesetosmogodišnja Muniza Oprašić, povratnica u selo Okruglo kod Višegrada, mora platiti blizu devet hiljada KM kao i dodatne sudske troškove i kamate u iznosu većem od 12 hiljada KM Mladenu Jokiću, koji je od 1995. do 2002. godine bespravno koristio njenu kuću i zemlju!

Pravosnažnost presude Okružnog suda u Istočnom Sarajevu nastupila je krajem februara 2008. godine, a prema odluci Osnovnog suda u Višegradu i sutkinje Slavice Kovačević u dopisu od 24. septembra 2014. godine, nana Muniza morat će u roku od osam dana dostaviti riješenje Fonda MIO/PIO na osnovu kojeg je postala nosilac porodične penzije nakon smrti supruga Esada. Nana Muniza živi od 310 KM naslijeđene penzije, a sada će joj se odbijati 100 KM za izmirenje „duga“ Jokiću.

Porodica Oprašić u procesu etničkog čišćenja za vrijeme agresije na BiH protjerana je iz Višegrada. U periodu dok su bili u izbjeglištvu u Sarajevu, u kuću se bespravno uselio Mladen Jokić sa porodicom, koji je tokom boravka u devastiranoj kući samoinicijativno obnovio prozore i vrata. I dok su članovi porodice Oprašić kao izbjeglice i podstanari živjeli u Sarajevu, Jokić je upravljao njihovom imovinom.

„Zašto meni niko nije plaćao kiriju, dok su oni boravili u mojoj kući“, pita se nana Muniza koja će ilegalnom podstanaru Jokiću, na osnovu apsurdne presude Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, morati platiti blizu devet hiljada KM od svoje više nego skromne penzije.

(SlobodnaBosna)

Možda vam se svidi

Comments are closed.