20 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Povodom 70.godina postojanja : Zvršena izrada grafita (murala) za legende Čelika

Polovinom decembra protekle godine vrijedni Zeničani su radili na izradi murala posvećenom legendama NK Čelik.  Mural na kojem se nalazi Čelikove legende a koje su decenijama bilježili uspjehe ovog kluba, je završen.

Mural legendi Čelika
Mural legendi Čelika

Tako su u centru Zenice grafitima iscrtani: Mujo Mujkić, Josip Lalić, Alojzo Renić, Fadil Talić, Mehmed Buza, Jasmin Hajduk i Senad Brkić. Među 7 „legendi Čelika“, među prvima mjesto zauzima, Mehmed “Majstor” Buza kao jedan od najvećih igrača ovog kluba, ime poznato na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Podsjećamo, NGG ZaČelik uz podršku navijačke grupe Robijaši pokrenula je inicijativu promjene statuta slavnog klupa NK Čelik. Prijedlog novog statuta se temelji na principu „jedan član – jedan glas”.

mehmed buza prvi s,lijeva na zeničkom muralu
Mehmed Buza prvi sa lijeve strane, na zeničkom muralu

Među prvih 7 legendi Čelika, kakanjac Mehmed „Majstor“ Buza

Naš novinar Hamid Hadžić sa kakanjskom legendom Mehemdom majstorom Buzom
Naš novinar Hamid Hadžić sa kakanjskom legendom Mehemdom majstorom Buzom

Mehmed “Majstor“ Buza je jedan od Čelikovih najvećih igrača, ime poznato na prostoru cijele bivše Jugoslavije. Cijenjeni napadač i član njegove najslavnije generacije ostao je jedan od sinonima za čvrstu i požrtvovanu igru Čelika. Karijeru je počeo u Kaknju, i to prvo u FK Mladost Doboj Kakanj od 1961. do 1965. god. nakon čega nastavlja igrati za FK Rudar Kakanj od 1966. do 1970. god. Te 1970. god. dolazi u Čelik gdje postaje dio Čelikove velike generacije koja će igrati 3 uzastupna finala Mitropa Kupa uz dvije titule te osvojiti grupu Inter-toto kupa. U Čeliku igra do polusezone 1978/79 nakon čega odlazi u NK Olimpija Ljubljana. Uprkos dobrim igrama, nije mogao bez Čelika, a ni Čelik bez njega – vraća se za sezonu 1981/82 još uvijek u sjajnoj golgeterskoj formi. Posljednje tri sezone odigrao je za FK Rudar Kakanj i konačno zaključuje impozantnu igračku karijeru 1985. god. Za Čelik je odigrao ukupno 230 utakmica i postigao 71 gol. Podržava reformu kluba kroz donošenje novog statuta na članskoj osnovi, želi pomoći u budućem radu Čelika na principu “1član1glas“ kluba te se uvijek odaziva slične aktivnosti, kao i kada je bio gost svečane akademije „Čelik70“. Zeničani se rado sa oduševljenjem sjećaju i ne zaboravljaju sjajnog Mehmeda „Majstora“ Buzu!

(Kakanj-X / Hamid Hadžić)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO