Povodom 60 godina postojanja PD „Bobovac“ Kakanj organizovan odlazak na Triglav

Povodom 60 godina postojanja Planinarskog društva „Bobovac“ Kakanj organizovan je odlazak na najvisočiji vrh Slovenije – TRIGLAV, 2864 m nv. Triglav je najviši vrh Julijskih Alpa, te najviši vrh na prostorima nekadašnje Jugoslavije.
Nakon više otkazivanja odlaska, zbog loših vremenskih prilika, ekipa se svela na osam članova / Edin Džomba, Amela Džomba, Amila Džomba, Merim Elezović, Šefko Begić, Elvedin Bešić, Irfan Jašarspahić i Melisa Jašarspahić.

Članovi su nam opisali kako je proteklo putovanje, koje možete pročitati u nastavku:
“Zahvaljujući razumijevanju Harisa Bašića (izleti.ba), koga smo odabrali da nas vozi i vodi na ovu zanimljivu destinaciju, uspjeli smo otići u subotu (08.09.2018.), voziti se do Krme i popeti na Triglavski dom „Kredarica“ gdje smo noćili. U nedjelju (09.09.2018.) smo ustali prije svitanja tako da smo sa prvim zrakama sunca krenuli na završni uspon, ferratom, preko Malog Triglava i na vrhu smo bili oko 8 sati. Tu nas je Triglav počastio sa najljepšim vremenom, bez vjetra i dobrim vidikom… Valjda zato što su mu odnijeli Aljažev stolp po čemu je on prepoznatljiv, da ga poprave pa će vratiti. Bilo je zanimljivo vidjeti razdraganu masu ljudi na vrhu koji su došli samo da stanu tamo gdje je stajao toranj 123 godine. Vratili smo se na Kredaricu, odmorili i spustili u Krmu. Vođeni neuništivim Haretom, putovanje smo nastavili obilazeći Kranjsku Goru, Rusku kapelu, prevoj Vršić, uživali u pogledu na Prisojnik, otišli na izvor Soče i konačno noćili na Soči.
U ponedeljak (10.09.2018.) smo, po planu, krenuli prema Italiji. Svratili smo na Log pod Mangartom gdje smo obišli vojničko groblje iz 1. Sv. rata gdje je sahranjeno oko 800 BiH vojnika koji su služili u austro-ugarskoj vojsci. Doručkovali smo na jezeru u Logo di Predil i obišli Trevisio, grad gdje se nekad išlo po farmerke. Vozeći se nazad, prema Sloveniji, otišli smo u Dolinu Vrata, prohodali ispod slapa Peričnik i svratili u Mojstranu gdje smo obišli Muzej planinarstva. Haris nas je žive, zdrave i umorne vratio kućama, pa mu se i ovom prilikom zahvaljujemo na maksimalno iskorištenom obilasku svega navedenog, pored uspona na TRIGLAV.
Zahvaljujemo se i Tvornici Cementa-Kakanj koja nas je podržala, kako u obilježavanju 60 godina društva na Bočici, tako i našem odlasku na Triglav”.

Organizator odlaska i vodič ispred PD“Bobovac“ . Edin Džomba.

Možda vam se svidi

avatar