Povlačenje Armenije s okupirane teritorije Azerbejdžana preduvjet za mir

0

Odlaganje oružja, prekid vatre i traganje na rješenjem za pregovaračkim stolom bi značilo legitimizaciju ubistava, sramote i zločina, ukoliko se prethodno teroristička država Armenija ne povuče iz Nagorno-Karabaha

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Lider turske Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli izjavio je da je povlačenje Armenije sa okupirane azerbejdžanske teritorije preduvjet za prevazilaženje krize i mir u Nagorno-Karabahu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Odlaganje oružja, prekid vatre i traganje na rješenjem za pregovaračkim stolom bi značilo legitimizaciju ubistava, sramote i zločina, ukoliko se prethodno teroristička država Armenija ne povuče iz Nagorno-Karabaha i ne preda okupirane teritorije Azerbejdžanu“, kazao je Bahceli u obraćanju zastupnicima MHP-a u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske (TBMM).

Bahceli je također poručio kako bi svi koji napadaju Baku i Azerbejdžan trebali stalno na umu imati to da će Armenija i Jerevan platiti ceh za te napade.

Šef MHP-a Bahceli je komentirao i šumske požare koje su teroristi YPG/PKK-a proteklih sedmica podmetali u Hatayu te je podsjetio kako su vođe te terorističke organizacije preuzeli odgovornost i požare oslovili svetom vatrom

Ističući kako se radi o teroristima koji ne poznaju nikakve vrijednosti i ljudskost, Bahceli je kazao da je neophodno hitno uhvatiti te zlikovce i izvesti ih pred lice pravde.

Komentirajući aktuelnu situaciju u Turskoj, Bahceli je kazao da su bilo kakve rasprave o prijevremenim izborima u Turskoj uzaludne i da bi predstavljale puko gubljenje vremena i truda.

“MHP je stanovišta da se parlamentarni izbori u Turskoj trebaju održati po redovnoj proceduri u junu 2023. godine. To je naš čvrst stav i ustrajat ćemo u tome“, kazao je Bahceli.