POTVRĐENO: Crvena jabuka otvara veliki prodajni objekat u Kaknju

Tragom pisanja pojedinih portala o dolasku maloprodajnog lanca Crvena jabuka u Kakanj  htjeli smo to i provjeriti.

Kako je na nekoliko portala objavljena vijest da u Kakanj dolazi maloprodajni lanac Crvena jabuka, odlučili smo tu informaciju provjeriti kontaktirajući Alena Memića, generalnog direktora kompanije Re-Al Company.

Alen Memić, generalni direktor Re-al company.

Nakon obavljenih razgovora sa predstavnicima brojnih lanaca koji su pokazali interesovanje za Real centar odlučili smo da Crvena jabuka dođe u Kakanj.

U Real centru trenutno egzistira maloprodajni trgovački lanac Konzum koji prema riječima Memića u oktobru odlazi, a njegovo mjesto zauzima upravo Crvena jabuka.

Real centar, u vlasništvu kompanije Re-al company, na području Kaknja uspješno posluje već dvije godine a ovaj potez će zasigurno donijeti novi sjaj, do stotinu radnih mjesta i veliki izbor za kupce. Real trenutno ima preko dvije stotine uposlenih.

Market Crvena jabuka sa radom u Real centru će početi početkom oktobra, trenutno vršimo pregovore sa više srednjoeuropskih brendova o dolasku u Real centar dok nekoliko njih zasigurno dolaze,” kazao je Alen Memić, generalni direktor kompanije Re-al company.

Na naš upit o kojim brendovima je riječ, Memić je kratko odgovorio: “Zaista je rano govoriti o tome, ali ono što je sigurno da će Real centar doživjeti veliku ekspanziju u budućnosti”.

 

Crvena jabuka

Crvena jabuka je trgovački lanac koji se širi na području Federacije BiH.

Paralelno, traju pregovori o preuzimanju trgovačkog lanca Mercator, koji najveći broj objekata ima upravo u Federaciji.

U Jajcu je osnovana kompanijia Crvena jabuka market i ona uskoro otvara veliki prodajni objekat u Kaknju.

Osnivač firme Crvena jabuka market je Bojan Risović iz Banjaluke, a sjedište je u lici Kulina bana 1. Inače, porodica Risović je vlasnik Tropica a na toj adresi se nalazi Tropicov objekat u Jajcu.

Kompanija je raspisala oglas za prijem 74 radnika u Kaknju, što govori da će biti riječ o velikom objektu. Teško je vjerovati da će se zaustaviti na ovom objektu, i za očekivati je dalje širenje na tržištu Federacije.

Zanimljivo je da se prva prodavnica koju su ovi vlasnici pokrenuli daleke 1986. zvala upravo Crvena jabuka.

Preuzimanje Mercatora

Kompanija je još prošle godine potvrdila da je zainteresovana za preuzimanje Mercatora u BiH. Nedavno je iz Tropica za medije potvrđeno da pregovori i dalje traju. Tržište FBiH u ovom trenutku je dosta unosnije zbog veličine i nešto boljih ekonomskih kretanja.

Ovo je kratka istorija Tropica:

  • 2002. godine kompanija Tropic otvara prvi hipermarket u Republici Srpskoj, Tropic Centar Banjaluka
  • 2006. godine Tropic postaje najveći maloprodajni lanac u Republici Srpskoj
  • 2007. godine Tropic prelazi u vlasnišvo Delta holdinga i posluje pod nazivom Delta Maxi
  • 2011. godine belgijski maloprodajni lanac Delez kupuje Delta Maxi
  • 2013. godine, Tropic preuzima lokalni trgovački lanac mojMarket sa 13 maloprodajnih objekata
  • 2014. godine, u aprilu, prvobitni vlasnici Tropic kompanije preuzimaju 100 odsto vlasništva nad 39 prodajnih objekata Deleza BiH, koji su nosili naziv Tempo i Maxi

Do novembra 2015. godine, Tropic posluje kao Tropic maloprodaja i mojMarket d.o.o. U novembru 2015. godine izvršeno je spajanje ova dva društva u jedno, pod nazivom Tropic maloprodaja d.o.o.

Možda vam se svidi

Leave A Reply