Potrošačka korpa drastično jeftinija nego prošlog mjeseca, ali ne zbog nižih cijena hrane, komunalija, odjeće

Razlog nije pojeftinjenje hrane, prijevoza ili komunalija, već je do nižih troškova u sindikalnoj korpi došlo u dijelu koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

Sindikalna potrošačka korpa, koju računa Savez samostalnih sindikata BiH, u septembru je iznosila 1.942 KM i bila je čak za 428,2 KM jeftinija nego mjesec prije.

No, razlog tome nije pojeftinjenje hrane, prijevoza ili komunalija, već je do nižih troškova u sindikalnoj korpi došlo u dijelu koje se odnosi na obrazovanje i kulturu.

To znači da jedna četveročlana porodica u FBiH i dalje za hranu treba skoro jednu prosječnu plaću, preciznije 790 KM, za stanovanje i komunalne usluge mjesečno treba oko 300 KM, koliko treba za obuću i odjeću, te prosječno 138 KM za prijevoz.

U septembru je, prema izračunu sindikata, za obrazovanje i kulturu trebalo 170 KM, dok su u avgustu ti troškovi iznosili 520 KM, vjerovatno mahom zbog pripreme za početak nove školske godine.

I dalje je potrebno više od dvije prosječne plaće da bi se sustigla potrošačka korpa imajući u vidu da prosječna plaća u FBiH iznosi oko 940 KM.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar