Potrošači u BiH kupuju samo osnovne namirnice i drže rekord u potrošnji hljeba

Korpa sa 15 osnovnih životnih namirnica najjeftinija je u Makedoniji – 62 marke, potom u Crnoj Gori 63 marke, najskuplja je u Sloveniji 103 marke. BiH je na sredini tabele, zemalja regiona, a njeni građani, prema istraživanju lista “Politika” za korpu treba da izdvoje 72 marke.

Istraživanje je pokazalo i zanimljiv odnos cijene korpe i prosječne zarade. Stanovnici BiH sa prosječnom platom od 840 maraka korpu mogu da napune 11,5 puta. U Srbiji sa prosječnom zaradom od 741 marku, korpu je moguće napuniti 10,5 puta. Slovenci, šiju cijeli region, njihovih nešto manje od 2.000 maraka korpu puni čak 19 puta.

Prema “Politikinom” istraživanju, veknu hljeba najjftinije plaćaju Makedonci – 70 feninga, kao i 10 komada jaja – 2,30 maraka. U Crnoj Gori najpovoljnije namirnice su prašak za veš – tri kilograma – 0,70 feninga, kao i 700g pavlake – 1,5 maraku.

Naše prve zapadne komšije, Hrvati, najskuplje plaćaju kilogram čajne kobasice – 34 marke, kao i tri kilograma praška za veš – 21 marku. Litra mlijeka – 1,5 marku, kilogram šećera -marku i 400 grama zamrznutog graška – 1,20 – najpovoljniji su pazar u BiH. U udruženjima portošača, kažu, većini kupaca i osnovne namirnice nisu svakodnevno na trpezi.

“Najčešće ono što i mi primjećujemo u trgovačkim centrima kupuje samo ono osnovno. Kada vidimo da naši potrošači evo jedan margarin, jaja ili bilo šta, mlijeko moraju da provjere cijene više proizvođača i opredjeljuju se upravo za onu nižu cijenu. To su pokazatelji koliko mi uopšte ne možemo razmišljati da li je to kvalitetno”, rekla je Murisa Marić iz Udruženja potrošača “Don” Prijedor. Kvalitet ishrane, za većinu, odavno je pao u drugi plan. Držimo neslavno prvo mjesto po potrošnji hljeba- 100 kilograma po stanovniku. Evropljani ne pojedu ni polovinu.

Možda vam se svidi

Leave A Reply