Potresno: Enisa je u Ahmićima izgubila 48 članova familije

Enisa Ahmić – Mulić je u Ahmićima izgubila 48 članova bliže i dalje porodice. Među ubijenim su bila dva njezina amidžića od sedam godina i tromjesečna beba Sejo.

Enisa Ahmić – Mulić je za N1 kazala da su ostatke porodice pronašli naknadno, ekshumacijom 2005. godine.

“Naknadno smo ih pronašli, dvoje odraslih je spakovano u jednu vreću i dvoje mlađih u drugu vreću. Sahranjeni su u zajedničku grobnicu. 2005. godine se desila ekshumacija i bila sam prisutna”, kazala je.

Dodaje da je u radu sudskih vještaka uočila niz nepravilnosti.

“Kada sam se uključila u traženje, uočeno je niz nepravilnosti u radu sudskih vještaka. Obavljaju svoj posao nesavjesno i žrtve ne gledaju kao žrtve. To je sve plaćeno”, poručila je.

Podsjećamo, pripadnici Hrvatskog vijeća obrane su u selu Ahmići, nedaleko od Viteza u srednjoj Bosni, 16. aprila 1993. godine, izvršili ratni zločin protiv bošnjačkih civila. Tom prilikom ubijeno je 116 osoba, među kojima 32 žene i 11 maloljetnika.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije presudio je da su ubistva u Ahmićima bili zločini protiv čovječnosti. Jedan od zapovjednika HVO-a Dario Kordić osuđen je na 25 godina zatvora, Zoran, Mirjan i Vlatko Kupreškić su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora za sudjelovanje u masakrima, ali su novom presudom 2001. oslobođeni optužbi.

Dario Kordić, koji je u austrijskom zatvoru izdržavao 25-godišnju kaznu zbog zločina u centralnoj Bosni, a naročito zbog zločina u Ahmićima, 16. aprila 1993. godine oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Haški sud je osudio i bivšeg pripadnika specijalne jedinice HVO-a Džokeri, bosanskog Hrvata, Miroslava Cicka Bralu, na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

(N1)

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar