Potraga za tijelima i ostacima aviona Germanwingsa mogla bi trajati danima

Operacija pretrage terena poslije pada putničkog aviona Germanwings u južnim Francuskim alpima jutros je nastavljena, javlja BBC. Više desetina policajaca trebalo bi se uputiti u tu vrlo nepristupačnu zonu na oko 1.500 metara visine, gdje se srušio avion.

Po oblačnom vremenu i temperaturama nešto iznad nule, helikopteri nadlijeću široko područje sa rasutim ostacima Airbusa aviona na letu iz Barcelone za Dusseldorf, dodaje AP.

Hiljade dijelova aviona i tijela razbacano je po planini, daleko od nastanjene zone ili pristupne ceste.

Zvaničnici upozoravaju da bi operacija mogla da potraje danima u udaljenoj planinskoj provaliji izmedju Dinja i Barseloneta.

Lideri Njemačke, Francuske i Španije posjetit će danas mjesto nesreće, najavio je BBC, prenosi B92.

Crna kutija je nađena na mjestu nesreće koja će otkriti šta se dešavalo u avionu poslije gubitka radiokontakta sa kontrolnom leta Francuske.

AFP navodi da je pronađena oštećena crna kutija koja snima razgovor u kopitu i da je ona poslata u Pariz.

Avion Airbus A320 na letu 4U 9525 njemačke kompanije Germanwings – budžetske podružnice Lufthanse, srušio se manje od sat vremena od slijetanja u Dusseldorf pošto je neočekivano krenuo u brzo spuštanje. Nije bilo preživjelih među 144 putnika i šest članova posade.

Zvaničnici vjeruju da je među žrtvama bilo 67 njemačkih državljana, uključujući 16 učenika koji su se vraćali kući, 45 putnika sa španskim imenima, kao i državljana Australije, Turske, Danske, Holandije i Belgije.

Možda vam se svidi

Comments are closed.