Potpisani novi ugovori sa demobilisanim borcima: Za podršku samozapošljavanju boraca Vlada ZDK izdvojila dodatnih 91.000 KM

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković potpisali su danas 31 ugovor u okviru programa samozapošljavanja i nastavka podrške pripadnicima boračke populacije koji su, uz podršku kantonalne Vlade, ranije pokrenuli vlastiti biznis. Vlada ZDK je za realizaciju ovog programa obezbijedila dodatnih 91.000 KM.

“Ovo je nešto novo. Pokušavamo ljude koji su već pokrenuli vlastiti privatni biznis kroz naše projekte 2016. i 2017. godine, a prikazali su određenu dobit, da ih pratimo u kontinuitetu. To je varijanta C. Zajedno sa njima su također i pripadnici boračke populacije koji su aplicirali na takozvanu varijantu A, a ona podrazumijeva pripremu za posao. Svima onima koji su aplicirali za ovaj projekat, a uglavnom se radi o poljoprivrednim projektima, inicijalno odobravamo 3.000 KM uz kontinuirano praćenje. Spojili smo danas ove dvije varijante kako bi vidjeli da smo podrška svima onima koji žele živjeti od svog rada”, kazao je ministar Čolaković.

Vlada je početkom godine odobrila projekt zapošljavanja 40 boraca u firmama, a kroz projekte samozapošljavanja u 2018. otvoreno je 176 novih firmi. Zbog povećanog interesa boraca za projekte samozapošljavanja, preraspodjelom u budžetu Ministarstva za boračka pitanja obezbijeđeno je dodatnih 200.000 KM tako da je u konačnici ove godine za ove namjene osigurano 1,7 miliona KM.

“Nastojimo da regulišemo i pobojšamo status boraca kroz različite mjere, a ovaj projekt je jedna od mjera. Ustvari, smatramo da trebamo pružiti priliku svima da pokušaju da kroz vlastiti biznis zarađuju za egzistenciju, a spremni smo da ih podržimo kroz dodatne mjere ako su u tome uspješni. Ovakvim projektima želimo da riješimo status najvećeg broja boraca”, kazao je premijer Galijašević.

Možda vam se svidi

Leave A Reply