Potpisan ugovor o nabavci novog kamiona za odvoz smeća

Općina Kakanj i JP “Vodokom” Kakanj svakodnevno realiziraju aktivnosti na proširenju mreže sistema prikupljanja i odvoza otpada na teritoriji općine Kakanj. Jedna od aktivnosti je i nabavka vozila za odvoz smeća. Ova aktivnost se privodi kraju.

U uredu općinskog načelnika Nermina Mandre danas je potpisan ugovor o nabavci novog kamiona-kipera za odvoz smeća. Ugovor su potpisali mr. Sead Imamović, direktor JP “Vodokom” Kakanj , u svojstvu naručioca, i Mladen Jarić, direktor firme “Euromodus” Laktaši  koja će, na osnovu provedene tenderske procedure, izvršiti isporuku kamiona.

Nabavku kamiona finansira Općina Kakanj.

Na osnovu danas potpisanog ugovora, Općina Kakanj će za kamion kojeg će koristiti JP “Vodokom” Kakanj platiti 188.124,30 KM (sa uračunatim PDV-om).

Rok za isporuku iznosi 90 dana od dana potpisivanja ugovora.

“Obzirom da je Općinsko vijeće Kakanj donijelo odluku o izdvajanju sredstava za nabavku opreme za komunalnu infrastrukturu, JP “Vodokom” kao ugovorni organ je u postupku javne nabavke uspjelo potpisati ugovor za nabavku kamiona-kipera koji će služiti za odvoz komunalnog otpada sa udaljenih područja općine Kakanj. Istovremeno, ovaj kamion bi trebao koristiti i za zimsku službu obzirom da postoji mogućnost nadogradnje pluga i ostale potrebne opreme za zimsko održavanje puteva. Nažalost, zbog Zakona o javnim nabavkama ovaj postupak se otegao i evo već godinu dana postupak provodimo i konačno smo uspjeli danas potpisati ugovor”, izjavio je mr. Sead Imamović, direktor JP “Vodokom” Kakanj.

Nabavka novog kamiona izvršena je sa ciljem osiguranja preduslova za proširenje obuhvata odvoza smeća na novih 11 mjesnih zajednica (Bijele Vode, Brnj, Tršće, Vukanovići, Zagrađe, Bilješevo, Modrinje, Podgora, Ričica, Seoce i Slapnica), uz 19 mjesnih zajednica u kojima već postoji organizirani odvoz smeća.

Tako će se postojeći sistem prikupljanja otpada, koji pokriva 48 % od ukupnog broja stanovnika Kaknja, proširiti, te će pokrivati 85 % od ukupnog broja stanovnika.

“Općina Kakanj ima velikih problema u segmentu upravljanja otpadom, posebno komunalnim otpadom koji je tema današnjeg potpisivanja ugovora. Sva ta priča oko komunalnog otpada u Kaknju nas tjera da se danas i u narednom periodu ozbiljnije posvetimo ovom problemu i da izdvojimo značajnija sredstva koja će omogućiti prikupljanje otpada i iz najudaljenijih dijelova Kaknja, i da to bude obaveza prikupljanja na organiziran način dovoženjem do gradske deponije gdje bi se vršilo selekcioniranje i priprema za reciklažu nakon čega bi slijedio odvoz do regionalne deponije Mošćanica ili zbrinjavanje na drugi adekvatan način. Potrebna su velika sredstva da to sve uvežemo, ali možda je ponajteže izgraditi svijest kod naših građana o tome da smeću nije mjesto u koritima rijeka, pored puteva, u  šumama, što je danas nažalost slučaj u Kaknju. O tome moramo svakodnevno govoriti. Taj sistem moramo kontinuirano usavršavati i tehnički opremati dok u jednoj fazi ne dođemo do nivoa koji je prihvatljiv”, rekao je u izjavi za medije općinski načelnik Nermin Mandra.

Press Općine Kakanj

Možda vam se svidi

Comments are closed.