Potpisan Ugovor o izvođenju grubih građevinskih radova na izgradnji zgrade Općine Kakanj

0

Nakon decenija pružanja usluga građanima u objektu koji je vlasništvo RMU Kakanj,nakon brojnih sugestija i opravdanih kritika da stara i trošna zgrada zbog arhitektonskih barijera ne pruža mogućnost da se građanima s posebnim potrebama omogući pristup svim službama koje pružaju usluge, u godini kada će stara i trošna zgrada u kojoj se trenutno nalaze općinske službe biti predmet prodaje,Općina Kakanj poduzima strateški važan korak kako bi Kakanj u konačnici dobio zgradu Općine koja će biti gradski hol iz kojeg će građani Kaknja, gosti našeg grada, investitori i poduzetnici, nositi najljepše dojmove.

Danas je u uredu općinskog načelnika Nermina Mandre potpisan Ugovor o izvođenju grubih građevinskih radova (prva faza) na izgradnji zgrade Općine Kakanj ukupne vrijednosti 2.002.755,53 KM (bez PDV-a).

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ugovor su potpisali direktor Zavoda za planiranje i izgradnju općine Kakanj Zijad Neimarlija, u svojstvu naručioca radova, i doc.dr.sci. Suvad Isaković, u ime Konzorcija “ITC Zenica” – “Trgošped” Kakanj koji će izvoditi radove.

Zgrada će biti građena u Ulici branilaca, preko puta zgrade u kojoj su trenutno smještene općinske službe.

“Zadovoljstvo mi je da sam danas prisustvovao potpisivanju ugovora za realizaciju prve faze izgradnje zgrade Općine Kakanj. Posebno sam sretan da smo u Kaknju doživjeli ovaj trenutak da ulazimo u fazu izgradnje zgrade koja će biti servis svih građana i koja će biti novi estetski element u našem gradu. Na ovaj način ćemo jačati institucije države kao što ih jačamo izgradnjom drugih državnih objekata kakvi se rade u ovoj i kakvi su rađeni u prošloj godini u Kaknju. Ovo je poruka građanima da se i u ovako teškom vremenu moramo okrenuti budućnosti, moramo graditi, moramo raditi, moramo stvoriti osjećaj perspektivnosti življenja na ovom prostoru. Izgradnja ove zgrade je i takva poruka. Građani će to sigurno prepoznati.

Objekat gradimo iz vlastitih sredstava, ne zadužujemo se za njega, usmjeravamo sredstva na velike kapitalne investicione projekte gdje će posao naći brojni građevinci i trgovci građevinskim materijalom. Ovo je direktni poticaj zapošljavanju. Samo realizacijom kapitalnih projekata velike investicione vrijednosti, te realizacijom infrastrukturnih projekata, mi možemo napraviti pravi poticaj privredi”, rekao je u izjavi za medije općinski načelnik Nermin Mandra.

Zgrada neće biti građena kreditnim sredstvima, niti iz redovnih prihoda iz Budžeta, dakle neće ugroziti redovno finansiranje iz Budžeta Općine Kakanj.

Pronađeno je rješenje da se zgrada Općine Kakanj finansira od prodaje poslovnih prostora koji su u vlasništvu Općine Kakanj. Ovakvim potezom riješeno je nekoliko problema. Poslovni prostori u vlasništvu Općine su zahtijevali skupa ulaganja i rekonstrukcije. Za ovu svrhu Općina Kakanj nije mogla izdvajati sredstava.

Drugi problem ogledao se u poteškoćama u pogledu naplate zakupnine pa su zabilježeni i sudski procesi radi naplate.

Važno je naglasiti još jednu činjenicu. Sredstva koja se prikupe od prodaje poslovnih prostora mogu se utrošiti samo u kapitalne projekte koji podrazumijevaju nabavku osnovnih sredstava (izgradnja zgrade i sl). Dakle, ova sredstva ne mogu biti utrošena na bilo kakve druge projekte.

“Planirane su podrumske prostorije sa 52 garažna mjesta. U suterenu će biti smještena šalter-sala, sala za vjenčanja i 6 poslovnih prostora. Bit će građene i 3 etaže u kojima će biti smještene sale za sastanke, sala za sjednice Općinskog vijeća, općinske službe… Objekat će sadržavati i veliki hol. U jednom dijelu potkrovlja bit će izgrađena otvorena terasa, dok će natkriveni dio biti pogodan za izdavanje u svrhu otvaranja restorana i sl”, izjavio je Zijad Neimarlija, direktor Zavoda za planiranje i izgradnju općine Kakanj.

Ubrzo nakon potpisivanja ugovora počet će pripreme gradilišta, a zvaničan početak radova će biti ozvaničen 9. maja 2014. godine na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.