Poteškoće u funkcionisanju Jedinstvenog registra matične evidencije

0

U okviru novouspostavljenog sistema koji građanima omogućava da u Kaknju dobiju rodni list ili uvjerenje o državljanstvu bez obzira što su rođeni u Zenici ili nekom drugom gradu, pojavljuju se i određene poteškoće za koje nije odgovorna Općina Kakanj.

Najveći broj građana Kaknja je rođen u Zenici, pa se i najveći broj zahtjeva odnosi na izvode iz matičnih knjiga koje se vode u ovoj općini. Tokom izdavanja rodnih listova u Kaknju za građane rođene u Zenici pojavljuju se određene poteškoće jer se dešava da se neka imena ne nalaze u bazi podataka, pa se stranke ipak moraju uputiti u Zenicu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Objektivno gledano, poteškoće su se mogle i očekivati jer se još uvijek radi o eksperimentalnoj fazi. No, bez obzira na to, Općina Kakanj nema apsolutno nikakvu krivicu jer nije nadležna za baze podataka koje vode druge općine.

S druge strane, sve općine F BiH koji pristupaju bazama podataka Općine Kakanj to čine bez problema što znači da je Služba za opću upravu izvršila sve neophodne pripreme za funkcionisanje novog sistema.