Poslovni inkubatori za IT sektor postaju evropska silikonska dolina

U svijetu sve popularniji koncept organizacije poslovanja koji podrazumijeva okupljanje većeg broja IT kompanija i stručnjaka na jednom mjestu “HUB”, malo po malo zaživljava i u BiH.

U prvom bh. HUB-u već radi na desetine kompanija, a trenutno IT stručnjaci rade na projektima koji bi mogli biti interesantni velikim kompanijama iz ovog sektora! Nedavno ih je posjetio i saradnik Forbs-a, Adam Tanner!

“Sarajevo, dvije decenije nakon trogodišnje opsade, danas je živahan grad na putu do oporavka.”- napisao je saradnik Forbes-a Adam Tanner koji je nedavno posjetio bh. prijestolnicu. On je došao u glavni grad BiH kako bi posjetio Edina Saračevića, osnivača prvog informatičko-programerskog HUB-a, pod nazivom HUB387. Ovaj, u svijetu sve popularniji koncept poslovanja, a koji podrazumijeva okupljanje većeg broja informaciono-tehnoloških kompanija na jednoj lokaciji, u Sarajevu je otvoren prošle godine i već sada zapošljava veliki broj IT stručnjaka. Osnivač HUB-a 387 u BiH, Edin Saračević kaže:

“Mi sada imamo nekih 16 kompanija u HUB-u, od kojih neke imaju po 50 zaposlenih, a neke su što se kaže one man show. Ono što mi trenutno najviše radimo je edukacija stručnjaka.”

Otvaranje sve popularnijih HUB-ova odavno je trend u svijetu. Procjene stručnjaka kažu da su startupovi, novoosnovane najčešće visokotehnološke kompanije u fazi razvoja i traganja za tržištem, u Evropi stvorili između 3500 i 4500 radnih mjesta. Svake godine između 100 i 200 ovakvih kompanija u Evropi kupe suparnici ili mnogo veće kompanije.

“Paralelno radimo na nekoliko projekata koje nudimo velikim kompanijama. Ono što sam ja vidio iz svog iskustva, mi kada to želimo možemo napraviti svjetske proizvode i naš konkretan cilj je da u sljedećih 6 ili 12 mjeseci napravimo jedan ili ako možemo i više proizvoda koje ćemo moći ponuditi velikim svjetskim igračima u IT sektoru.” – rekao je Saračević.

U Evropi sve više poduzetnika osniva, po uzoru na Silicijsku dolinu, inkubatore za razvoj i podršku startup tvrtkama, što evropski političari smatraju gospodarskom svijetlom tačkom zahvaljujući kojoj oživljavaju prazni uredski prostori i otvaraju se nova radna mjesta. Inkubatori stvaraju okruženje u kojem firme mogu kupovati druge, biti inovativne i rasti. Tehnološki talenti jako manjkaju. Evropska komisija upozorila je da bi iduće godine Evropi moglo nedostajati gotovo pola miliona stručnjaka u ICT sektoru.

(TV1)

Comments are closed.