Posljednji Titov kuhar: “Stari nam je znao ući u kuhinju i pitati: ‘Dečki, je l’ si mogu sam ispeći jaja'”

Sjedimo u Bjelovaru, njegovom gradu, pored trgovačkog centra u kafiću. Tema – Sjeverna Koreja. Znate li nekoga ko je bio tamo? Komšiju, poznanika? Teško… A ovaj čovjek, za stolom u kutu, bio je glavom i bradom u Pyongyangu 1977. Prije 42 godine, piše “Večernji“.

Pije produženu kafu i govori:

“Ma više si ti vidio Sjeverne Koreje na TV-u nego ja koji sam tamo proveo nekoliko dana. Radio sam, kuhao, nije bilo vremena za šetnje. Tada je na vlasti bio Kim Il-sung, djed Kim Jong-una koji se neki dan sreo s Donaldom Trumpom. Sjećam se, u to vrijeme, bio je i veliki slet u Pyongyangu za Tita, pjevali su Korejci jugoslavenske pjesme, svi su stajali u liniji… Ali, i ja sam tek kasnije u dokumentarcima gledao što se zbivalo tih dana kad sam boravio u Sjevernoj Koreji. Kažem, radio sam, nisam bio turista. A i ko bi se svega sjetio, tolike su godine prošle…”, veselo će Molnar (66).

Upitan kada su bili Titovi obroci, te šta se znalo dogoditi tokom pripremanja, Molnar je dao zanimljiv odgovor:

“Ručak u 13 sati, večera u 19 sati, a doručak u 7 ili 8 ujutro. Znalo se dogoditi, i to više puta, da bi nam ušao ujutro u kuhinju i rekao: “Dečki, dajte da si sam spečem jaja”. I šta bismo mi?! Rekli bismo: “Samo izvolite” i prepustili mu mjesto. Šalio se s nama. I on je trebao malo opuštanja. A kuhanje bi ga opuštalo”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply