Posjeta žrtvama vandalskog napada koji se dogodio u kakanjskom selu Ratanj

Njegova Ekselencija ambasador Republike Hrvatske u BiH gospodin Ivan Del Vechio, načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra i gvardijan Franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci fra Zoran Jaković, posjetili su danas u Kantonalnoj bolnici Zenica Niku Crepulju (74) i Maricu Kristić (79), povratnike u kakanjsko selo Ratanj koji su nedavno brutalno napadnuti u svom domu kada su zadobili teške tjelesne povrede.

Nakon razgovora sa ljekarima i posjete žrtvama vandalskog napada koji se dogodio u Ratnju, Nj.E. ambasador Del Vechio je posjetio načelnika Mandru u njegovom uredu.

“Prije svega povod za ovaj posjet je nažalost incident koji se dogodio u kojem su dvoje povratnika Hrvata, žena i muž, nastradali u tom brutalnom napadu. Jasno, osudili smo taj napad, došao sam posjetiti ih u bolnici. Htio bih zahvaliti osoblju bolnice koja skrbi na odličan način o tim pacijentima. Drugo, došao sam ovdje da načelniku i njegovom timu zahvalim na brzoj reakciji jer je ovo možda jedinstven primjer tako brze i uspješne reakcije. Policija je žurno reagirala i uhitila je tu osobu.

To je bio prvi i najvažniji razlog za moj dolazak ovdje.

Razgovarali smo. Vrlo mi je drago da je lokalna vlast stabilna ovdje, da lokalna vlast ima koncepciju razvoja, da ima svoj program gospodarskog razvoja, da ima gospodarske potencijale, da su definirani prioriteti. Veoma mi je drago da je i jedna hrvatska firma ovdje započela investirati u jedan vrlo značajan projekat. Nadam se da će takvih inicijativa biti još i više. Ja ću se ponovo sresti sa čelništvom grada Kakanj, nastavit ćemo te razgovore. Mislim da tu ima vrlo velikih potencijala. Vidjet ćemo šta Republika Hrvatska može učiniti po pitanju investiranja i preko IPA fondova i preko programa prekogranične suradnje.

Drago mi je da su međunacionalni odnosi vrlo dobri. To nas raduje i mislim da takve stabilne lokalne situacije i dobra atmosfera mogu pomoći da se stabilizira situacija i u cijeloj BiH”, rekao je u izjavi za medije ambasador Del Vechio.

“Hrvatski veleposlanik gospodin Del Vechio je kontaktirao nas i zamolio da se susretnemo ovdje u Kaknju. Povod je bio ovaj nemili događaj, ovaj zločin koji se dogodio, ali je ovo bila i prilika da veleposlanik u izravnoj komunikaciji s nama čuje nešto o Kaknju, da vidi koji odnosi ovdje vladaju, kako se ovdje živi i kakvo je cjelokupno stanje. Dotaknute su brojne teme, od toga što možemo skupa raditi, što Hrvatska može pomoći u svom aranžmanu ovom stanovništvu ovdje, ali i o onome što bismo mogli raditi na zajedničkom dobru. Osnovna poruka je da Hrvati ovdje mogu živjeti, to smo prenijeli, a nema bolje pomoći od one da se otvaraju nova radna mjesta. Čuli ste da se stvaraju nove investicije, a samim tim nakon toga će se otvarati prostor i za život, i za opstanak, i za novu obitelj i ukupan bolji odnos. Kriza nikome nie dobrodošla, u krizi se masa stvari događa, a to ne smije biti povod da mi podlegnemo tome. Veoma je bitno da šaljemo dobre i pozitivne poruke. Ja mislim da će sa današnjeg sastanka te poruke otići u javnost kao nešto novo i nešto lijepo što se rijetko viđa na ovim prostorima”, izjavio je Slaven Katičić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj.

“Danas smo imali veliko zadovoljstvo ugostiti veleposlanika Republike Hrvatske u BiH. Sa uvaženim veleposlanikom jutros smo obišli mještane Ratnja koji su brutalno napadnuti i pretučeni da vidimo kakvo je njihovo zdravstveno stanje i šta nam je dalje činiti kako bismo pomogli njihov oporavak i dalji život. Zatim smo ovdje u prostorijama Općine razgovarali o Kaknju. Uvaženi veleposlanik se interesirao za sve aspekte života Kaknja. Mi smo se posebno fokusirali na mogućnost privredne saradnje Republike Hrvatske i BiH, posebno Kaknja, i u tom smislu iznijeli naše poglede o toj saradnji i stanju u Kaknju u pogledu lokalnog ekonomskog razvoja, mogućnosti ulaganja u Kakanj i benefita koje nudimo poduzetnicima koji se opredijele za investicije u Kaknju. Nadamo se da će ovi razgovori i ove posjete imati svoj kontinuitet i u budućnosti”, izjavio je općinski načelnik Nermin Mandra.

Možda vam se svidi

Comments are closed.