Posao u inostranstvu: Najtraženiji medicinski radnici, građevinci, vozači

Građani BiH već godinama odlaze preko granice u potragu za poslom. Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH najviše građana odlazi u Njemačku i Sloveniju, jer naša zemlja ima sporazum o zapošljavanju s njima.

Njemačka isključivo traži radnike koji će obavljati posao njegovatelja. Uslovi su završena srednja medicinska škola opšteg smjera ili pedijatrijske njege, adekvatno znanje njemačkog jezika i položen stručni ispit, a prednost imaju oni kandidati koji imaju radno iskustvo.

“S Njemačkom imamo dogovor o zapošljavanju medicinskih radnika sa srednjom stručnom spremom. U 2014. godini 570 građana iz BiH je zaposleno u toj zemlji na osnovu programa”, rekao je za Klix.ba Boris Pupić, stručni saradnik za odnose sa javnošću, informisanje i izdavaštvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Građani žele u Njemačku i Austriju

Slovenija većinom traži radnike sa srednjom stručnom spremom, VKV ili KV kvalifikacijama. Traženi su vozači (30 posto oglasa), varioci (20 posto), građevinski radnici (zidari, fasaderi, elektroizolateri, hidroizolateri (18 posto oglasa), bravari (sedam posto), elektrotehničari (pet posto) i sl. U 2014. godini 1.660 građana je zaposleno u Sloveniji. U 905 oglasa je bilo traženo radno iskustvo.

“Ukupna slika vezana za odlazak na rad u inozemstvo govori da naši građani najviše žele otići na rad u Njemačku i Austriju. Također, najlakše se zapošljavaju ljudi sa akademskim diplomama uz obavezno znanje jezika. Generalno gledajući visoka stručna sprema je uvijek deficitarna u EU, posebno u razvijenim državama, i ponuda poslova je velika. Posebno su traženi inžinjeri koji imaju diplome vezane za IT sektor, elektrotehniku i doktori medicine, farmaceuti”, rekao je Pupić.

Sami traže poslodavce

No, ukoliko bh. građani žele raditi u nekoj drugoj evropskoj zemlji (osim Slovenije i Njemačke), za to se moraju sami pobrinuti, jer države EU ne dozvoljavaju Agenciji za zapošljavanje BiH da posreduje u tome.

“Obaveza zainteresiranih radnika je da sami nađu poslodavca, što nije jednostavno. Recimo, Njemačka i Austrija putem svojih migracionih servisa imaju posebne programe (Plava karta u Njemačkoj i Crveno-bijelo-crvena karta u Austriji) za radne migracije. Austrija je polovinom 2011. godine započela ovaj program i do 1.10.2014. izdala je 1.036 radnih dozvola za naše građane”, rekao je Pupić.

Zanimanja koja su tražena za Austriju su visokokvalificirane osobe – tehničari, arhitekti, ljekari i farmaceuti, radnici deficitarnih zanimanja – električari, vodoinstalateri i bravari, glavni radnici – tehničari, direktori, ljekari, apotekari i medicinske sestre, te apsolventi arhitektonskog, pravnog, ekonomskog, medicinskog i zdravstvenog fakulteta.

Na portalu Posao.ba trenutno su objavljeni oglasi za posao medicinskih sestara i tehničara u Njemačkoj, za radnike na brodu u Švicarskoj i inžinjere mehanike u Kraljevini Saudijskoj Arabiji. Potrebno je radno iskustvo i poznavanje jezika za sve kategorije. (Nezavisne.com)

Možda vam se svidi

Comments are closed.