Posao, stan, vikendica, auto, pa dijete…

0
Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku i Zavoda za statistiku Republike Srpske stanovništvo u Bosni i Hercegovini izumire.

Sve je manji broj rođenih beba, a broj umrlih iz godine u godinu se povećava.

Situacija je nešto gora u Republici Srpskoj gdje je broj umrlih visoko iznad broja rođenih.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Stanju u kojem se nalazi bh. društvo uveliko doprinosi ekonomska situacija zbog čega se mladi parovi za brak odlučuju u kasnijim godinama svog života, nakon obezbijeđenih životnih pitanja. Dječiji doplatak, porodiljske naknade, odsustva i drugi faktori koji su aktuelni problem roditelja u BiH predstavljaju prepreku budućim roditeljima za prvo dijete.

Prema podacima Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, bračni partneri se za prvo dijete odlučuju tek sa 26 ili 27 godina.

Međutim, drugi dio statističke analize govori da drugovi u bračnoj zajednici budu i do pet ili više godina, a da iz nekog razloga nemaju djece, zbog čega u skoro 70 posto slučajeva brak završava razvodom.

U odnosu na 2011. godinu kada je u BiH rođeno oko 1.200 novorođenčadi više od umrlih osoba, podaci u 2015. godini su drastično promijenjeni. Bez podataka za decembar, u 2015. godini u FBiH rođeno je 17.149 beba, a umrlo je 19.155 osoba.

Mnogo gora situacija nataliteta je u Republici Srpskoj gdje je od 2011. godine zabilježen negativan prirodni naraštaj. Prije pet godina u RS je rođena 9.561 beba, a umrlo je 13.658 osoba. Broj novorođenčadi bio je povećan 2012. godine na 9.978, dok je do 2014. godine taj broj u konstantnom opadanju. Međutim, broj umrlih je u porastu, tako da je prema posljednjim podacima u 2014. godini u Republici Srpskoj umrlo 14.409 osoba.

Posao, stan, vikendica, auto, pa dijete…

Sociologe ne čudi ovakva demografska slika u BiH, a u razgovoru za Klix.ba profesor na Filozofskom fakultetu u Zenici Spahija Kozlić je kazao kako su finansije u današnjem vremenu glavni faktor bijele kuge. “U vremenu rastućeg i sve gramzivijeg neoliberalnog kapitalizma, u kojem se svekolika društvena zbilja nastoji podrediti bezumnoj tržišnoj logici, pitanje formiranja porodice i rađanja djeteta postalo je, nažalost, stvar finansijske kalkulacije. U takvoj kalkulaciji (ne)rođena djeca se rashodovno kompariraju sa karijerom, vikendicom, novim stanom ili automobilom”, izjavio je Kozlić te dodao da je posljedica takvog pristupa porast mortaliteta u zapadnoevropskom društvu.

“Takva je tendencija manje-više direktno proporcionalna sa sve prisutnijom emocionalnom nepismenošću u društvu i (pod)razumijevanjem porodice kao primarno ekonomske zajednice. Ne čudi, s toga, odlaganje braka za srednje godine i uzdržavanje od rađanja djeteta, što rezultira padom nataliteta”, zaključio je Kozlić.

Ukoliko BiH želi zadržati mlade ljude koji će ovdje ostati, zasnivati porodice i stvarati svoje domove, mora im se pružiti mnogo više. Posla nema, budućnosti u ovoj zemlji nema, mišljenje je mnogih mladih parova. Ukoliko se uskoro stvari ne promijene našoj zemlji ozbiljno prijeti bijela kuga.

Politika je odavno na potezu, još konkretne reakcije nema, a ako je uskoro ne bude, naša zemlja će postati zemlja osoba treće životne dobi. (Vijesti.ba)