Poruka mještana: Koridor 5C kod Mostara se gradi nelegalno, kreira se etničko čišćenje Srba

Arhitektica Maja Popovac kazala je kako je izmještanje trase autoputa s Podveležja, kako je bilo planirano u plodnu dolinu motivisano političkim i ličnim interesima. 

“Rađene su studije isplativosti i održivosti autoputa ovom našom dolinom. Studija trase koja je išla Podveležjem je dobila najveću ocijenu 9, a ova aktualna trasa koja ide plodnim prostorima ocijenu 1. Politika je trasu okrenula tako da ona ugrožava život povratnika, da prolazi lokacijom s bogatim kulturno historijskim naslijeđem… Mi smo jako zainteresovani za autoput, ali ne tako da uništimo budućnost naše djece”, kazala je Popovac. 

Poslanik u Parlamentu FBiH i profesor s Agromediteranskog fakulteta Ahmed Džubur kazao je kako se autoput ovim prostorom gradi na vrlo čudan način te kako je javna rasprava doživjela potpuni fijasko. 

“MIšljenje neutralnih stručnjaka za ovu trasu je potpuno negativno. Ona eliminiše temeljni pristup da se autoputevi kao svugdje u svijetu grade preko relativno pasivnih područja. Ovdje se ubija perspektiva življenja, a samo treba pogledati kako su Hrvati gradili svoje autoputeve i nisu dirali plodna polja. Na ovaj način, poluilegalno, s razgovorima iza zatvorenih vrata, s obećavanjem radnih mjesta u autocestama se pokušava uništiti život u dolini Neretve”, kazao je Džubur. 

Naglasio je izuzetno negativan ekološki aspekt zaštite voda i vazduha… Nikad nisu ozbiljno prezentirani negativni aspekti, a odabrana je najgora moguća trasa. 

“Podveležje je potpuno pasivan prostor, s ovim projektom i vjetrolektranama bi dobilo šansu da se razvija. Ova trasa dolazi i u koliziju s perspektivno vojnom imovinom, vojnim aerodromom. Ljudi koji rukovode ovim procesom ušli su u potpunu ilegalu”, izjavio je Džubur najavivši svoje poslaničko pitanje na ovu temu. 

Na konferenciji je govorio i mještanin Semir Kljako vlasnik kuće 22 metra od zaštitnog pojasa budućeg autoputa. Kljako je podsjetio na peticiju s tri hiljade potpisa kojom su tražili izmještanje trase. 

Mještanin Ado Šator kazao je kako preduzeće Autoceste FBiH nizom mutnih radnji želi potkupiti mještane, nudeći im zaposlenje u ovoj javnoj kompaniji. 

Vujadin Berberović, neformalni lider Srba povratnika u Ortiješ zadnjih 20 godina, trasu je okarakterisao kao potencijalno etničko čišćenje. 

“I ovako je malo Srba u Mostaru, mislim da nas je manje od četiri hiljada, od nekadašnjih 25 hiljada. Insistiramo da trasa ostane u brdskim predijelima”, kazao je Berberović.

 

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar