Porodica sva u plikovima: “Zarazili smo se u hotelu u Rovinju, neizdrživo je”

Odmor iz snova koji se pretvorio u najgoru noćnu moru”, započela je svoju priču Ana J.B.

“Sve je izgledalo kao u bajci”

“Došavši u hotel Amarin, sve je izgledalo kao u bajci da bismo se nakon nekoliko dana razboljeli. Nakon četiri dana našoj kćeri krenuo je curiti nosić i zatim je krenula kašljati. Isprva nam je djelovalo kao jedna obična prehlada, da bi u nedjelju navečer dobila temperaturu. U ponedjeljak smo išli kod njene pedijatrice, ali tada je još djelovalo kao obična prehlada. No, u ponedjeljak popodne krenuo je osip po bradi, rukama, nogama, stopalima. U utorak ujutro smo išli u dječju polikliniku Sabol gdje su temeljem krvne slike ustanovili da je to virus usta, šaka i stopala.”

Završili na Zaraznoj

Od srijede navečer i Ana J.B. je dobila visoku temperaturu, a od četvrtka ujutro i osip. Od subote im se u bolesti pridružio i suprug koji još uvijek ne može progutati slinu od boli u grlu. Na koncu su u nedjelju, 20. listopada, Ana i njen suprug završili u zaraznoj bolnici zbog, kako nam je ispričala, neizdrživih bolova na dlanovima i stopalima.

Bolest ruku, nogu i usta (engleski naziv – Hand, foot and mouth disease) je akutna upala usta s vezikulama (mjehurićima) na dlanovima i tabanima. Uzrokuje je Coxsackie virus tip A. Od ove enterovirusne bolesti najčešće obolijevaju djeca do 10 godina starosti, ali i odrasli. Obično se javlja u obliku epidemija ljeti i u ranu jesen, no pojedinačni slučajevi mogu se javljati tijekom cijele godine.

Promjene na koži do 10 dana

Inkubacija traje od 3 do 5 dana. Počinje s odbijanjem hrane, povišenom tjelesnom temperaturom od 38 do 39°C u trajanju od 1 do 2 dana te grloboljom. Karakteristične su vezikule u usnoj šupljini i na jeziku. Osip se javlja u 75% slučajeva. Promjene na koži i sluznicama traju od 7 do 10 dana.

“Kći je koristila Ibuprofen čepiće protiv bolova i za snižavanje temperature, Fenistil za smanjenje svrbeži, Panatus za umirenje kašlja, Tantum Verde kako je imala afte i u ustima, a mi odrasli Ibuxin protiv bolova, Tantum Verde također za umirenje nadraženosti grla, Daselta za smanjenje svrbeži, a od jučer sam i na antibioticima Cefixinu”, nabraja Ana J.B. sve čime su si pokušavali pomoći.

Možda vam se svidi

Leave A Reply