Porodica splitskog ubice bila je pod mjerom Centra za socijalnu skrb punih 19 godina

0

U porodici Filipa Zavadlava, trostrukog ubojice iz Splita, još od 1997. godine provodila se mjera stručne pomoći i potrebe u skrbi za dijete, potvrđeno je “tportalu” u Centru za socijalnu skrb Split.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

‘Radi se o mjeri u slučajevima kada u porodici postoje određene poteškoće i ona ne predstavlja nadzor, nego pomoć i savjetodavni rad za roditelje koji nisu u mogućnosti nositi se s brojnim problemima oko školovanja djece, ostvarivanja zdravstvene skrbi i slično’, kazala je za “tportal” voditeljica općih i pravnih poslova u Centru za socijalnu skrb u Splitu Marina Pokrajac.

Ova mjera provodila se sukladno Porodičnom zakonu i ne predstavlja konstantno praćenje porodice, nego angažman jedne stručne osobe koja pruža pomoć u konkretnim slučajevima poput obavljanja svakodnevnih administrativnih poslova. Službeno se prekida kada najmlađe dijete postane punoljetno.

Na pitanje je li u tom periodu bilo naznaka zanemarivanja djece, odgovorila je da po svemu sudeći nije – jer da je postojalo nešto ozbiljno, djeca bi u drugom tretmanu bila oduzimana roditeljima, što ovdje nije slučaj.

No nama nisu dostupni podaci o eventualnim kaznenim djelima, niti ih dobivamo automatski i po službenoj dužnosti, nego postupamo tek po dojavi škole, odluci suda ili neke druge institucije. Pored toga, prema punoljetnim osobama ionako ne možemo izreći mjere bez odluke suda‘, zaključila je Pokrajac.