Porođaj uz cestu na Filipinima – kako je život pobijedio smrt (FOTO)

Uz samu cestu, u blizini grada Tacloban na Filipinima, pored plantaža riže, osamnaestogodišnja Ryan Bacate morala je roditi bebu, tri kilometra daleko od najbliže klinike u mjestu Tolosa. Uz nju je bio i njen dečko AnalynPesado.

Njih dvoje su na motociklu krenuli u bolnicu, ali su na putu do tamo trudovi počeli i nije bilo vremena – porod je morao početi. Po babicuNorinu Malate pošao je prolaznik koji je sve vidio. Kad je babica Norina stigla, beba je već bila na putu. Hrabrila je mladu majku i pomogla joj donijeti na svijet dječaka.

Dobri ljudi koji su se okupili odvezli su po porodu dječaka i majku u kliniku u Tolosi.

Neobičan prizor rođenja zabilježila je prošle godine u januaru fotografkinja Lynsey Addario. Ona je u to vrijeme bila na zadatku na projektu Save the Children koji je pomagao obnovu zdravstvene infrastrukture u područjima pogođenim tajfunom Haiyan koji je Filipine pogodio u novembru 2013. godine i ostavio nemjerljivu štetu – preko 6.200 mrtvih i oko četiri miliona raseljenih ljudi.

“Nikad nisam vidjela ništa slično”, kaže Addario. “Kada vidiš da je beba rođena i da je zdrava, pomisliš da je to čudesno.

Tajfun Haiyan ostavio je opustošena mjesta i u mnogome otežao život stanovnika. Stotine stanovnika još žive u privremenom smještaju, ali pomaci su ipak vidljivi.

Najgore je, kako su kazali stanovnici, nositi se s gubicima voljenih, to je bol koja ne jenjava bez obzira na to koliko je vremena prošlo. 

Zato je i mlada majka dječaku dala ime po svome ocu – Ryan Junior.

Pogledajte u fotogaleriji kako je jednoga dana, nakon teških nedaća, na Filipinima, uz ljubaznost drugih, strah prevladan, kako je nada pobijedila očaj, kako je život pobijedio smrt.

 

 

Možda vam se svidi

Comments are closed.