Porastom temperatura ljudi širom Evrope pohrlili na plaže

0

Nakon popuštanja mjera vlasti se već bore da se izbore s prilivom turista i mještana na plažama..

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako se ljeto približava, u Evropi počinju rasti temperature i sve veći broj građana razmišlja o destinaciji za odmor, posebno nakon što su mjesecima bili izolirani u kući zbog pandemije koronavirusa.

Samo prošle sedmice, Evropska unija ponudila je ljudima priliku za odmor, opuštanje i svjež zrak uz preporuke koje moraju poštovati. Tako se otvaraju granice, ponovo se pokrenuo saobraćaj i ugostiteljima je dozvoljen rad, a sve u cilju jačanja turizma.

Nakon popuštanja mjera vlasti se već bore da se izbore s prilivom turista i mještana na plažama, piše “CNN”.

Samo nekoliko dana nakon što su u Francuskoj popustile mjere i otvorile se brojne plaže, prefektura Mortahana na sjeverozapadu Bretanije zatvorila je pet plaža uslijed neprihvatljivog ponašanja i nepoštivanja mjera socijalne distance.

U međuvremenu, vlasti u nizozemskoj provinciji Zeeland privremeno su zatvorile ceste u gradu svaki vikend do 1. juna zbog prognoziranog lijepog vremena i očekivanja da bi hitne mjere mogle biti prekršene.

S druge strane, zvaničnici u Barceloni upozorili su građane da se pridržavaju vremenskih rasporeda tokom posjeta plaži, a u Velikoj Britaniji su vijeća za primorska mjesta i gradove objavila molbe da se ne stvaraju gužve.

Stručnjak za putovanja Tony Johnston kazao je da vlasti trebaju pripremiti jasne strategije za rješavanje priliva turista i pretrpanosti kako počinje sezona godišnjih odmora.

Bilo da se pojavi ovog vikenda ili sredinom jula, neizbježno je da ćemo imati lijepo vrijeme u nekom trenutku širom kontinenta i problem s prilivom turista će biti evidentan“, rekao je Johnston.

Smrt zbog koronavirusa možda se svakodnevno smanjuje u mnogim evropskim zemljama, ali stručnjaci upozoravaju da bi kontinent mogao zahvatiti drugi val te da se trebaju ponašati odgovorno.