Porast nasilja u Švedskoj: Eksplozije i ubistva sve učestalije, granate iz bivše Jugoslavije

Kako se nasilje povećava, vlada Švedske čini se više zabrinuta da umanji problem, umjesto da ga riješi. Tri eksplozije u jednoj noći bile bi vijest na prvom mjestu u bilo kojem glavnom gradu u svijetu, ocjenjuje RT.

Jedna od meta, sirijska pravoslavna crkva, već je dva puta bombardirana u posljednjih godinu dana.

U Švedskoj eksplozije više nisu vijest. U 2018. godini bilo je prijavljeno 162 bombaška napada, a 93 ih je prijavljeno u prvih pet mjeseci ove godine, 30 više nego u istom razdoblju 2018. godine

Kriminalist Gunnar Appelgren rekao je za SVT prošle godine da je nivo napada u Švedskoj “ekstreman za zemlju koja nije u ratu”.

Upotreba ručnih bombi također je švedski fenomen budući da se ni u jednoj drugoj evropskoj državi ne upotrebljavaju na tom nivou.

Granate koje se koriste gotovo isključivo potječu iz bivše Jugoslavije, a prodaju se u Švedskoj za blizu 100 dolara po komadu. No, dok su na Kosovo bačene samo tri ručne bombe između 2013. i 2014. godine, u Švedskoj ih se od 2015. godine eksplodiralo više od 20.

Šire gledano, ubistva su porasla u Švedskoj, a više od 300 pucnjava prijavljeno je prošle godine, uzrokujući 45 smrtnih slučajeva. Iako je stopa ubistava od 2002. godine u opadanju, u 2015. godini je ponovno krenuo trend rasta, kao i se*sualni napadi, koji su se u posljednje četiri godine više nego utrostručili.

Naravno, 2015. godina bila je i godina u kojoj je Švedska otvorila svoja vrata za više od 160 hiljada azilanata, više po glavi stanovnika od bilo koje druge evropske zemlje. Desnica je optuživala ove pridošlice za porast stope ubistava i silovanja, piše “Klix“.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar