Poplavljeni stambeni objekti u Lukavcu, Tuzli i Doboj Istoku

0

Po treći puta ove godine Lukavac je pod vodom. Uslijed jake kiše koja je počela padati poslije pola noći otežano se odvija saobraćaj u većem dijelu grada. Najteža situacija je u ulici Maka Dizdara, koja vodi od hotela prema autobuskoj stanici,Trg Bremena je takođe pod vodom,kao i taksi stajalište te dio autobuske stanice.

Na području Tuzlanskog kantona u proteklih 24 sata palo je 51 l/m² padavina, a u općini Tuzla je zbog obilnih padavina u ranim jutarnjim satima došlo do poplave stambenih objekata u ulici Krečanska.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Također, kako je saopćio Federalni operativni centar Civilne zaštite, u općini Doboj Istok je tokom protekle noći olujno nevrijeme uzrokovalo pojavu bujica.

Jutros u pet sati, voda je prodrla u deset kuća u naselju Klokotnica u Doboj Istoku, u zaseocima Stadion i Kapak. Poslije obimne kiše, nadošli su lokalni potoci i poplavili kuće. Voda je ušla u prizemlje kuće Ibrahima Omerhodžića i uništila sve što je imao od pokućstva.

Prema riječima šefa CZ-e Doboj Istoka Sulejmana Delića, ovo su kuće koje lokalni potoci plave poslije svake jake kiše i ljudi žive u neizvjesnosti i strahu. Bujice su na jednom mjestu prekinule vodovodnu cijev, pa je dio naselja ostao bez vode.

Problema ima i uz magistralni put Tuzla-Doboj u naselju Grabovac kod Gračanice, jer su začepljene odvodne cijevi koje idu ka jednoj gračaničkoj firmi, a koja je poplavljena u majskim i avgustovskim poplavama.

Vodostaj na brani HA Modrac u 7 sati iznosio je 198,75 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 07,00 sati, nivo je identičan. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 4,7 m³/s.

U Mjesnoj zajednici Gornja Lipnica došlo je do reaktiviranja starog klizišta, koje je zakrčilo putne komunikacije prema naselju Trstje, te je autobuski saobraćaj u prekidu.

U Posavskom kantonu vodostaj rijeke Save je i dalje u laganom opadanju duž cijelog toka. Visina vodostaja izmjerena u 8 sati iznosila je na vodomjernim stanicama Bosanski Brod 207 cm (normalno stanje), juče 210 cm, Bosanski Šamac 11 cm (normalno stanje), juče 25 cm, Orašje 253 cm (normalno stanje), juče 267 cm.

poplave oktobar 2

Usljed jakog nevremena koje je zahvatilo Unsko-sanski kanton (kiša, vjetar i grmljavina), bilo je više intervencija vatrogasne službe Općine Bihać.

Po treći puta ove godine Lukavac je pod vodom. Uslijed jake kiše koja je počela padati poslije pola noći otežano se odvija saobraćaj u većem dijelu grada. Najteža situacija je u ulici Maka Dizdara,koja vodi od hotela prema autobuskoj stanici,Trg Bremena je takođe pod vodom,kao i taksi stajalište te dio autobuske stanice.

Autor: H.Č./M.K./Fena