Ponovo isto pitanje Grubeši: “Zašto i zbog čijih interesa je ratni zločinac Marko Radić pušten na slobodu?”

“Udruženje žrtava i svjedoka genocida” poslalo je odgovor ministru pravde Bosne i Hercegovine Josipu Grubeši, u vezi s Revidiranom strategijom za procesuiranje ratnih zločin u BiH. Odgovor prenosimo u cjelosti:

Prije svega, niste odgovorili na naše pitanje “Zašto, ministre Grubeša?”, pa Vas molimo da obavijestite javnost zašto i zbog čijih interesa ste pustili na slobodu ratnog zločinca Marka Radića prebacujući ga u Republiku Hrvatsku.

Vašom posljednjom javnom reakcijom još jednom ste potvrdili da ste samo izvršilac onih politika koje su prethodno učinile sve da kroz Državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina obesmisle progon ratnih zločinaca i ponize nas žrtve.

Navodeći da naše zamjerke i nezadovoljstvo tzv. Revidiranom strategijom “onemogućavaju žrtve drugih udruga da dobiju svoju satisfakciju pa da, iza rešetaka, vide one koji su njima nanijeli bol”,Vi ste nam jasno dali do znanja šta je cilj navedene strategije i čije interese zastupate.

Ne osporavamo pravo udruženja iz Republike Srpske i ostalih udruženja da podržavaju Revidiranu strategiju, ali nikada nećemo odustati od svojih zahtjeva i primjedbi kako se ne bi ponovile katastrofalne greške prethodno propale Strategije iz 2008. godine.

Uporno obmanjujete javnost, pa ćemo ponovo Vas i one koji su sačinili tzv. Revidiranu strategiju upitati:

Ponovo pozivamo na neusvajanje tzv. Revidirane strategije jer je unaprijed osuđena na propast i koja bi po Vašoj zamisli donijela satisfakciju samo “određenim udrugama “ i političkim nalogodavcima ovakve Strategije, navodi se u odgovoru iz “Udruženja žrtava i svjedoka genocida”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply