-0.5 C
Kakanj
Utorak, 9 Marta, 2021

PONIJERI –„VAZDUŠNA BANJA“: Ovogodišnja Zimska sezona u znaku povećane domaće posjete

Dio Tajana kao nacionalnog spomenika prirode koji većim dijelom pripada po svojim lokacijama Općini Zavidovići pripada izletište Ponijeri kao najatraktivnija lokacija posebno u zimskom periodu. Udaljeno je od Kaknja 20 km, nadmorska visina Ponijera je negdje oko 1000 m a kote okolo Ponijera su preko 1000 m.

A to je naidealnije područje i visina za odmor i rekreaciju. Zrak je neobično čist i bogat kisikom. Značajno su udaljeni od zagađivača okoline. Prije šezdesetih godina to je bilo zemljoradničko zemljište za ukos trave i uzgoj stoke. Poslije II sv. rata na lokoaciji Ponijera – Vrheblje je bila planirana izgradnja bolnice za plućne bolesnike, ali mješanjem politike taj je projekat preseljen u Sarajevo. Građenjem prvog puta, preko Kraljeve Sutjeske Ponijera se otvaraju za izletnike i počinje izgradnja vikend naselja. Prvo su lovci «prokrčili put» na ponijerima izgradnjom lovačke kučice i lovačkog doma, onda počinje izgradnja privatnih vikendica. Područje je idealno za lov srneće divljači a taj dio lovišta je ocijenjen sa «vrlo dobrom ocijenom» ili drugi bonitetni razred (od pet postojećih). U riječicama ima dosta pastrmke, a na proplancima gljiva i šumskog voća. Svim ovim sadržajima Ponijeri za Kakanj i Visoko pa i širu regiju predstavljaju mjesto za odmor, relaksaciju i rekonvalenscenciju.U Ponijerima su vršena ispitivanja negdje iza drugog svijetskog rata bojenjem vode tamošnjih potoka. Voda koja ponire u središtu Ponijera, dokazano je, da se ta voda pojavljuje negdje na dnu Ponijera u obliku vrela. Boriva riječica pritoka Trstionice je u stvari jedan krak te vode koja dotiče sa Ponijera. Četiri su puta od Kaknja kojima možemo doći na Ponijere. Jedan je preko Kraljeve Sutjeske, drugi preko kotline rijeke Ribnice, treći uz Malu rijeku preko Jehica a četvrti najkraći negdje oko 20 km od Kaknja uz rijeku Zgošću preko Tršća i Paočina.Ski – liftom i skijaškom stazom u dužini od 950  Ponijeri  se uvrštavaju u naše jedine skijaške centre.

Općina Kakanj obezbijedila redovan prevoz – vikend na Ponijere

Trenutno su svim posjetiocima i potencijalnim gostima na raspolaganju dva ski lifta, uređene staze, smještajni kapaciteti, hotelska, restoranska i ugostiteljske usluge. Kako saznajemo od vlasnika smještajnih kapaciteta u decembru protekle i januaru ove godine uglavnom se bilježe posjete domaćeg stanovništva a u manjim procentima posjete gosta iz dijaspore

Općina Kakanj je osigurala za vikend besplatan prevoz za građane do poznate kakanjske vazdušne banje Ponijeri.Uvažavajući potrebu da se građanima Kaknja, tokom perioda povećanih vrijednosti zagađujućih materija u zraku, omogući boravak na čistom zraku na Ponijerima, nadležna opštinska služba je, u skladu s ranije donesenom odlukom, planira do kraja sezone ovaj redovan prevoz za dane vikenda. Polasci autobusa s autobuske stanice Kakanj su u 9 sati, dok je polazak autobusa s Ponijera prema Kaknju oko 16 sati. Svi građani su dužni da se ranije prijave za korištenje besplatnog prevoza, radi blagovremenog planiranja broja i kapaciteta voznih jedinica koje će voziti do Ponijera.

(kakanj-x/Hamid Hadžić)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO