Pomozite osobi koja ima epileptični napad uz 8 jednostavnih savjeta

0

Epilepsija ili padavica jedna je od najučestalijih neuroloških bolesti od koje boluje oko šest miliona ljudi u Europi.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako pomoći osobi koja ima napad?

Kako pomoći osobi koja ima napad?

Na to pitanje nije moguće dati jedinstveni odgovor jer se epileptički napadaji dosta razlikuju po svojim manifestacijama i mogućim posljedicama. Ipak, kad se postavlja to pitanje najčešće se misli na «veliki napadaj» (naziva se i «grand mal» ili «generalizirani toničko-klonički napadaj»). To je napadaj koji dovodi do gubitka svijesti i grčenja tijela. Grčenje mišića ima ima toničku i kloničku fazu. U tzv. toničkoj fazi dolazi do iznenadne ukočenosti mišića, a u kloničkoj fazi do ritmičkih mišićnih trzajeva. Za vrijeme napadaja dolazi do povećanog lučenja sline, do promjena u boji kože, a često i do ugriza jezika.

PREPORUKA JE DA SE U SLUČAJU TAKVIH NAPADAJA SLIJEDI NEKOLIKO JEDNOSTAVNIH SAVJETA:

1. NE DOZVOLITE DA VAS UHVATI PANIKA!

Veliki napadaji uvijek su dramatični, no važno je da se baš u tim situacijama sačuva prisebnost i da se učini sve ono što je potrebno da se na najbolji mogući način pomogne osobi koja ima napadaj.

2. AKO NAPADAJ TRAJE DUŽE OD 5 MINUTA OBVEZATNO POZVATI HITNU POMOĆ!

Čim napadaj započne potrebno je pogledati na sat i mjeriti njegovo trajanje. Većina napadaja završi za 2-3 minute i tada nije uvijek potrebno odmah zvati liječnika. No ako se radi o dužem trajanju napadaja, nužna je hitna liječnička intervencija. Bez tačnog gledanja na sat vrlo je teško procijeniti dužinu trajanja napadaja jer u tim situacijama «vrijeme ide sporije».

3. SPRIJEČITE TJELESNE OZLJEDE, NAROČITO GLAVE!

To se najbolje može postići tako da se pod glavu stavi jastuk. No ako to nije moguće, pod glavu se može staviti bilo kakav mekani predmet, kao npr. neki smotani dio odjeće.

 

 

(Kakanj-X / Zdravlje – (KX) )