POLOVNJAK Renault Megane Mk1 (1995 -2002): Jeftin i nepouzdan

Prva generacija Megana predstavlja prosječan automobil, koji nije previše skup, bezbjedan je i prilično prostran. Sa druge strane, velika mana ovog automobila je njegova nepouzdanost, što su potvrdile i statistike s kraja devedesetih.

Od stotinu automobila, Megane prve generacije našao se tek na osamdesetom mjestu po pouzdanosti. To ne treba čuditi, s obzirom na činjenicu da je bilo više slučajeva u kojima se nakon samo 10.000 pređenih kilometara morao mijenjati kompletan agregat. Serviseri i ne vole previše ovaj automobil, jer su tipični kvarovi za njega uglavnom neuobičajeni i teško se dijagnosticiraju. Takav je problem sa elektronikom, koja jednostavno ne funkcioniše kako treba jedno vrijeme i sama od sebe se dovede u ispravno stanje. (Autor: Oslobodjenje.ba)

Zvaničnog i tačnog objašnjenja za ovaj problem nikada nije bilo, pa je tako Renault o svom trošku za neispravan rad digitalnog odometra mijenjao čitavu instrument tablu. Tipičan problem na ovom vozilu je i uređaj za ventilaciju, u koji lako dospije voda, što dovodi do koroziranja i neprijatnog mirisa u enterijeru. Iako problem izgleda bezazleno, popravka je izuzetno skupa, jer je u nekoj kućnoj radinosti nemoguće zamijeniti ventilacijski uređaj, bez specijalnih alata.

Prostranost na nivou

Ono što ide na ruku ovom automobilu je prostran, ergonomičan i jednostavan enterijer sa pristojnim prtljažnikom. Pohvalno je da se vrata otvaraju prilično široko, što nije slučaj kod ostalih sličnih vozila ovog vremena. I oprema je prilično bogata, pa ćete tako za malu svotu novca dobiti Megane sa ABS-om, dva zračna jastuka i klimom. Nedostaju jedino pretinci u kabini, koje je Renault iz nekog razloga zaboravio. Recimo i to da je prema zvaničnim statistikama Megane prve generacije među pet automobila u kojima je stradalo najmanje ljudi. No, bilo je problema sa zračnim jastucima, koji su se znali „ispaljivati” bez razloga, što je dovodilo do povreda putnika. Statistike pokazuju da je jedan od najčešćih mehaničkih kvarova na Meganu mk1 vezan za kvačilo, posebno na modelima opremljenim automatskim mjenjačem. Pohvalan je širok spektar benzinskih motora, od kojih nije loš izbor 1.4-litarski. Ako njega izaberete pazite na dihtung glave motora. U slučaju dizelaša preporučujemo izbor jačeg motora, koji mirnije radi i ljepše se vozi. Benzinski motori mogu imati problema sa startovanjem u hladnim danima, zbog sistema koji je ugrađen da smanji emisiju štetnih gasova. Na dizelskim motorima, plastična izolacija se znala slomiti i tom prilikom u pravilu oštetiti instalacije povezane na pumpu goriva. Probleme zna praviti i ABS senzor (ako ga ima), na kojeg pada rđa sa kardanske osovine. Rijetkost nije kondenz u prozorima vrata, koji nije tu da samo nervira putnike, već vremenom izaziva rđu na elektropodizačima stakala. Dizajn Megana prve generacije nije nešto što se pamti, kao ni uzbuđenje u vožnji, ali praktičnost i niska cijena su ono što ovaj automobil izdvaja od sličnih.

PLUS – Prostran enterijer, niska cijena, dostupnost dijelova, solidne performanse;

MINUS – Kvarovi neprepoznatljivi dijagnostici, sveopšta nepouzdanost, nedostatak pretinaca.

Cijene polovnih Renault Megane Mk1 u BiH

Model

Godište

Prosječna cijena

1.6 (106 KS)

2001.

3.900 KM

1.6 (90 KS)

1996.

3.500 KM

1.9 DTI (80 KS)

2001.

3.500 KM

1.9 DCI (100KS)

2002.

5.100 KM

MOTORI:

Benzinci: 1.4 (70/75/95 KS), 1.6 (75/90/110 KS), 2.0 (115/140/150 KS)
Dizelaši: 1.9 D eco (65 KS), 1.9 TDI (95KS) 1.9 dti (80/95/100 KS), 1.9 dci (100 KS)

Možda vam se svidi

Leave A Reply