POLOVNJAK Opel Omega (1999 -2003.): Udoban i izdržljiv

0

Najveće prednosti Omege su udobnost na dužim putovanjima, te izdržljivo podvozje s kojim su problemi zaista rijetki. No, sliku o njemu kvare dizelski agregegati sa brojnim problemima… (Autor: Oslobodjenje.ba)

Kada je predstavljena 1999. godine Opel Omega B2 najavljena je kao automobil bez mane. I u prvim godinama postojanja to se zaista tako i činilo, jer su preboljene dječije bolesti koje je sa sobom nosila verzija B1 (1994–1999. godine). Tada je nova Omega sa sobom donijela ESP, potpuno novu centralnu konzolu sa GPS-om i klima uređaj. Automobil se pokazao izvrsnim za duža putovanja, sa odlično podešenim vješanjem i udobnim enterijerom.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Te kvalitete u nekom obliku ostale su i danas. Međutim, godine iza nas pokazale su i prave mane ovog vozila. One se prije svega tiču dizelskih agregata, koji su imali problem sa trošenjem bregastih vratila i pumpom visokog pritiska. Čak i nakon reparacije ili zamjene ovih dijelova, ulje zna curiti. Ljubiteljima dizelaša preporučujemo 2.2 DTI sa 125 KS, a u širokom luku zaobilazite prvu seriju 2.0 16V DTI motora, koji nikada nije pokazao ono što se od njega očekivalo.

S obzirom da je ovo automobil sa motorom smještenim naprijed uzdužno i pogonom na zadnju osovinu, održavanje je jednostavno i jeftino. No, uvijek treba provjeriti propusnost kućišta diferencijala, što je poznata boljka ovog modela, pogotovo starijih verzija. Problemi se mogu pojaviti i na podvozju sa gumenim osloncima prednjih ramena i stražnjim selen blokovima. Nemojte se iznenaditi ni ako se diskovi budu brzo trošili, jer je automobil težak tonu i po.

Loša preglednost

Neiskusnim vozačima i upravljanje će biti donekle čudno, jer je trag točkova na Omegi širi nego na današnjim vozilima, pa se može steći utisak da upravljate nekim teretnim vozilom. Pogotovo zbog činjenice što je preglednost nazad prilično loša, jer je zadnji kraj nešto povišen, a tu su i ogromni nasloni za glavu. Ako ovaj automobil kupujete zbog udobnosti, nećete pogriješiti, pogotovo ako izaberete paket opreme SPORT, uz koji će se zadnji dio Omege samopodešavati. EGR ventil značajno može uticati na performanse Omege, ali otklanjanje ovog nedostatka nije komplikovano i skupo kao kod današnjih vozila.

Ono što je komplikovano, a tipično za Omegu, jeste problem sa senzorom na bregastoj osovini, koji se manifestuje nemirnim radom motora na određenom broju obrtaja. Da bi se ovaj senzor promijenio, neophodno je skidati nekoliko remenova, uključujući i zupčasti remen, što je prilično komplikovan posao. Problema može biti i sa limarijom, što je tipično za Opelove modele iz ovog perioda. Ako se odlučite za kupovinu polovne Omege B2, iskreno vam savjetujemo 2.0-litarski benzinac sa 115 KS, koji je stari Opelov motor, još iz početka osamdesetih (ugrađivao se u Rekord). Agregat ima pristojne performanse i potrošnju, a gotovo je neuništiv.

PLUS – Izdržljivost, veliki prtljažnik, zvučna izolacija i osjećaj u vožnji;
MINUS – Problemi sa dizelskim motorima, loša preglednost, velika potrošnja u gradu, teško manevrisanje.

Cijene polovnih Opel Omega B2 u BiH

Model

Godište

Prosječna cijena

2.0 DTI

2000.

6.500 KM

2.2 DTI

2001.

7.000 KM

2.5 DTI

2000.

6.500 KM

2.0

2001.

4.500 KM

MOTORI:
Benzinci:  2.0 16V (134 KS), 2.2i (143 KS), 2.5 V6 (168 KS), 2.6 V6 (178 KS), 3.0 V6 (208 KS), 3.2 V6 (215 KS)
Dizelaši: 2.0 DTI (100 KS, 118 KS), 2.2 DTI (118 KS), 2.5 TD (129 KS), 2.5 DTI (148 KS)