POLOVNJAK Ford Focus (2004-2011.): Dinamičan, ali krut

Pored neobičnog i zrelog izgleda, najveći adut Focusa je njegova izražena dinamičnost, koju nažalost ne prati kruto podešeni ovjes, pa su putovanja na duže staze neudobna. U pogledu motorizacije benzinci su se pokazali izdržljivijim u odnosu na dizelaše… (Autor: Oslobodjenje.ba)

Dinamika je na strani druge generacije Ford Focusa, pa ako ste željni agilnosti u vožnji, onda je ovaj automobil za vas. Sa druge strane, ako putujete na duže relacije, pogotovo našim lošim putevima, primijetit ćete krutost ovjesa. Ovu zamjerku nisu prihvatili u Fordu 2007. godine, kada su napravili restilizovani Focus, kojeg su samo osvježili dizajnerskim promjenama, dok su svi mehanički i električni sklopovi ostali nepromijenjeni.

Ako naiđete na polovan Focus iz ovog perioda, obratite pažnju na limariju i servisnu knjižicu. Bez hrđe i sa uredno ispunjenom servisnom knjižicom, Focus druge generacije dugo će vas služiti. Naša preporuka su benzinski agregati, koji su se pokazali izdržljivijim i dugotrajnijim od dizelaša. No, obje vrste motora mogu imati nepravilan rad i gubitak snage na Focusu, što je znak da je potrebno promijeniti ETM modul ili ga pak očistiti. Zbog toga je važno redovno mijenjati ulje. Ford propisuje interval od 15.000 km, no s obzirom da se radi o polovnjaku mi vam savjetujemo da to uradite već na 10.000. Nakon 80.000 pređenih kilometara obavezno očistite karter. Kod ovog modela znalo se dešavati da osigurač na poziciji 20A često pregorijeva, što je znak da je instalacija u kontaktu sa EGR ventilom. Popravak je jednostavan, rastavljanjem instalacije od ventila, uz pomoć običnih vezica recimo. Na Focusu često hrđaju svjećice. Razlog je što tečnost za pranje vjetrobranskog stakla dospijeva na njih, pa ih je nekad izuzetno teško skinuti.

Lanac na benzincima

Ako naiđete na model sa benzinskim agregatom opremljenim lancem, pazite da on nije prešao više od 250.000 kilometara, jer to je njegov maksimum. Ako je ova brojka veća, obavezno zamijenite lanac. Dizelaši imaju tipične probleme sa ubrizgavanjem i začepljenim DPF filterima. Ako u leru dizelaš radi neravnomjerno, to je znak da je plivajući zamajac pri kraju, a može biti i da su dizne istrošene.  Turbine na Focusu pate od nedostatka podmazivanja, zbog začepljenog crijeva koje dovodi ulje iz motora, što rezultira stradanjem ležajeva turbine. Sistem ubrizgavanja na turbodizelašima nije perfektan, pa zamjena podloški i brizgaljki nije neuobičajena. Focus druge generacije sa 1.6 TDCI agregatom može imati problem sa comon rail ubrizgavanjem, jer vakuum kolo pravi problem, a on se manifestuje kroz problem rada senzora na papučici gasa. Takođe, curenje ulja na ovim agregatima nije novost. Zanimljivo je da je Focus druge generacije imao i problem sa oprugom zaduženom za povratak pedale kvačila. U početku je to škripanje, nakon čega se papučica jednostavno zaglavi, što može ozbiljno ugroziti sigurnost u saobraćaju. Ako slučajno naiđete na kombinaciju 1.6 TDCI i CVT mjenjača (što je zaista rijetkost), zaobiđite je. Kutija ovog mjenjača pravljena je za maksimalnih 230 Nm obrtnog momenta, dok pomenuti agregat razvija 240 Nm. I za kraj recimo da je Focus II poznat i po lošim kederima, pogotovo onim oko prtljažnika u kojem nekada možete naći vodu.

PLUS: Vozačko okruženje, pouzdanost, omjer uloženo – dobijeno;
MINUS: Sličnosti sa prvom generacijom, loši kederi i zvučna izolacija, česti problemi sa bravom za startovanje motora.
Cijene polovnih Ford Focusa u BiH

Model

Godište

Prosječna cijena

1.4 (80 KS)

2006.

8.700 KM

2.0 (145 KS)

2005.

5.300 KM

1.8 TDCI (90 KS)

2004.

5.100 KM

2.0 TDCI (136 KS)

2009.

13.000 KM

MOTORI:

Benzinci: 1.4 (80 KS), 1.6 (100/115 KS), 1.8 (125 KS), 2.0 (145 KS), 2.5 (225/305/350 KS)
Dizelaši:  1.6 (90/100/110 KS), 1.8 (115 KS), 2.0 (110/136 KS)

Možda vam se svidi

Comments are closed.