Poljska preko S. Irske do prve pobjede u historiji Eura

Reprezentacija Poljske savladala je Sjevernu Irsku 1:0 (0:0), u prvom meču Grupe C na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Poljaci su dominirali protiv debitanta na takmičenju, ali su uspjeli da postignu samo jedan gol preko Arkadiusza Milika, početkom drugog poluvremena.

Ipak, to im je bilo dovoljno da uđu u historiju jer im je ovo bila prva pobjeda u sedmom nastupu na nekom EP.

1461482819575da1d17e223767568162_w640

S druge strane, Irci su se na debiju zamalo obrukali jer su tek u završnici meča prvi put šutirali prema golu rivala.

U drugom meču grupe od 21 sat se u Lilu na stadionu Pjer Moroa sastaju Njemačka i Ukrajina.

Poljaci su u potpunosti kontrolisali ritam meča od prvog napada. Konstantno su napadali i tražili prolaz prema golu, ali su tek dva puta uspjeli da zaprijete rivalu u prvih 45 minuta.

Oba puta su po desnoj strani probili Piszczek i Blaszczykowski, prvi napad je upropastio Milik šutiravši preko gola sa nekoliko metara, da bi potom snažan udarac mladog Kapustke sa ivice kaznenog sjajno odbranio McGovern.

U međuvremenu, Sjeverni Irci se nisu proslavili na svom debiju, u prvom poluvremenu ne samo da nisu nijednom šutirali prema golu rivala, već nisu uspjeli nijednom da uđu u kazneni prostor.

U istom ritmu je nastavljeno i u drugom poluvremenu, ali ovaj put Poljaci uspijevaju da probiju “bunker”. U šestom minutu nastavka opet je bila ključna kombinacija Piszczeka i Blaszczykowskog po desnoj strani, koju je udarcem po zemlji sa oko 12 metara u vođstvo pretvorio Arkadiusz Milik.

1345631028575d9b3ae64fd861479192_w640

Ovaj gol je koliko-toliko natjerao Irce da izađu iz svog kaznenog prostora, to im je donijelo i prvi šut na meču, iznenada je šansu imao i rezervista Washington, ali je obe situacije bez problema riješio Wojciech Szczesny.

S druge strane, Poljaci su dobili više prostora u napadu, ali je Lewandowski i dalje bio nedostupan. Milik i Blaszczykowski su to koristili i bili zaduženi za kreiranje akcija, ali nisu uspjeli konkretno da ugroze McGoverna.

Na kraju, Poljaci su ostvarili historijski trijumf, dok će Sjeverni Irci morati da pokažu znatno više u narednim mečevima ukoliko žele da budu više od učesnika.

Možda vam se svidi

Leave A Reply