Politika proširenja i Zapadni Balkan pitanje hitnosti za EU

0

Ministri zemalja članica Evropske unije će se na pitanje proširenja službeno vratiti već 19. novembra.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Ministri zemalja članica EU-a će se, brže nego što je očekivano, na ovo pitanje službeno vratiti već 19. studenog, najavljeno je u Vijeću EU-a, navodi Tanjug.

Nemogućnost dogovora zemlja članica EU-a u vezi otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom bio je “okidač” za otvaranje razgovora o cjelokupnoj politici proširenja EU-a.

Blokada Pariza naišla je na kritike svih najviših dužnosnika EU-a i najvećeg broja zemlja članica.

Pored ocjena da je u pitanju “povijesna greška” i da su “reforma i proširenje mogući kao paralelni procesi”, u EU dodaju da je trenutačno stanje “neodrživo”, odnosno da se što prije mora odgovoriti na pitanja “kakve reforme”, “kada” i u “dogovoru s kime”.

‘Sektorski spristup’ i ‘reverzibilni proces’
“EU ne može odustati od obećanja danog Zapadnom Balkanu, niti je održivo trenutačno stanje. Neophodan nam je novi pristup proširenju s dvostrukim novim angažmanom – političkim i ekonomskim”, poručuje nekadašnji direktor za proširenje u Europskoj komisiji Pierre Mirel.

Još bez službenih prijedloga, nagađa se da bi jedna od promjena trebala voditi “sektorskom pristupu”, koji bi omogućio da zemlje kandidati, nakon što ispune kriterije iz određenih područja, “pristupe” tim sektorima u okviru EU-a.

Tako bi se “datum” ulaska u EU “razbio” na više koraka, koji bi postepeno, ali i brže, donosili dobrobit članstva građanima na Zapadnom Balkanu.

U EU već ukazuju da su značajana pomjeranja u tom pravcu napravljena u područjima transporta i energetike.