Politika podijelila djecu u Jajcu

Iako se učenici u Jajcu protive podjelama, Skupština SBK odlučila je da će Jajce uz dvije srednje škole, dobiti i treću. U novoj srednjoj školi nastava će se, za razliku od postojećih u kojima se nastava izvodi po hrvatskom planu i programu, izvoditi po bosanskom nastavnom planu i programu.

Učenici su najavili da će školske klupe u septembru biti prazne.

Obrazovne ustanove u Jajcu ne osiguravaju ravnopravnu primjenu svih jezika u nastavnom procesu. U dvije srednje škole nastava se izvodi po hrvatskom nastavnom planu i programu, a za učenike bošnjačke nacionalnosti osiguran je bosanski jezik i vjeronauka. Kantonalna skupština odlučila je da se osnuje nova škola koja će raditi po bosanskom planu i programu.

Elvedin Mušanović – zastupnik SDA u Skupštini SBK: Jedan novi pravni subjekt koji će omogućiti stanovnicima Jajca pa i područja SBK da upišu onu školu koju žele, niko neće natjerati niti jedno djete da ide tamo gdje nije njegova volja.

Ali, ne misle svi zastupnici ovako.

Senad Selimović, zastupnik SDP-a u Skupštini SBK: Nova škola će dodatno napraviti segregaciju na prostoru našeg obrazovanja i jedna je kap u moru koja bi mogla da se proširi na cijeli kanton

Protiv podjele bili su srednjoškolci, čije želje nisu uvažene. Održali su mirne demonstracije, a podržao ih je i OSCE. Zastupnici tvrde kako će se u novu školu upisati prva generacija učenika, dok sa druge strane, učenici najavljuju bojkot nastave u septembru.


(TV1.ba)

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar