Policija u svim pravcima istražuje eksplozije u Dortmundu

Njemačka policija saopštila je da “u svim pravcima” istražuje tri ekplozije koje su se desile blizu klupskog autobusa fudbalera Borussije iz Dortmunda, u kojime je povrijeđen jedan igrač. Vlasti pretpostavljaju da je u pitanju bio ciljani napad i proveravaju vjerodostojnost pisma u kojem je preuzeta odgovornost. Policija nije saopštila nikakve detalje o sadržaju pisma.

Njemački list Sueddeutsche Zeitung navodi da tužilaštvo Njemačke istražuje moguću povezanost islamista sa napadom na autobus. Navodi se da postoji mogućnost da je svrha pisma, zapravo, pokušaj skretanja istrage u pogrešan smjer.

Tužilaštvo Njemačke preuzeće dalju istragu.

S druge strane, pojavile su se i informacije da su istražioci njemačkog tužilaštva pronašli još jedno pismo u vezi sa napadom na autobus Fudbalskog kluba “Borussija” u Dortmundu, prenosi njemački magazin “Fokus online”. U toku istrage o eksploziji koja se desila sinoć u blizini autobusa fudbalskog kluba, istražioci su pronašli još jedno pismo koje bi moglo biti važno za dalji postupak.

U pismu se navodi da je napad neka vrsta odmazde i poruka antifašista upućena čelnicima “Borussije” zbog isuviše blagog stava prema navijačima kluba, koje u pismu nazivaju neonacistima i fašistima.

Portparolka policije Nina Vogt izjavila je danas za televiziju ZDF da “istrage moraju da idu u svim pravcima”. “Morali smo da pretpostavimo od samog početka da je ovo bio ciljani napad na tim Borussije Dortmund”, rekao je šef policije Dortmunda Gregor Lange i dodao da istražitelji za sada ne isključuju ni jednu mogućnost u svojoj istrazi, te da pozadina napada još nije jasna.

Tri eksplozije su odjeknule sinoć blizu autobusa u kome se nalazio fudbalski tim Borussije Dortmund u trenutku kada je kretao na meč Lige prvaka, a tom prilikom povrijeđen je jedan njihov igrač.

Policija je saopštila da radi pod pretpostavkom da su detonacije bile uperene protiv jednog od najboljih njemačkih timova i da su izazvane “ozbiljnim eksplozivnim napravama” sakrivenim u žbunju blizu parkinga. Do eksplozija je došlo kada je tim kretao iz hotela “L’Arrivee Hotel and Spa” u predgrađu Dortmundana utakmicu sa Monakom, koja je otkazana malo prije početka i pomjerena za srijedu uveče.

Na autobusu je oštećen prozor, a španski odbrambeni igrač Marc Barta je povrijeđen. Portparol kluba Saša Flige je izjavio da je Barta već bio na operaciji polomljenog zgloba na ruci i odstranjivanju stakla. Pismo u kome se preuzima odgovornost pronađeno je nedaleko od mjesta detonacije, rekla je na konferenciji za štampu predstavnica tužilaštva Sandra Luke.

Slučaj se tretira kao pokušaj ubistva, rekla je Luke.

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply