Policija na protestima u Egiptu u glavu upucala političku aktivitskinju (VIDEO)

Nedugo nakon incidenta, pojavila se i fotografija na kojoj se vidi trenutak njene smrti.

Politička aktivistkinja Šaima al-Sabah (34), pogođena je u glavu kada je jedan od policajaca ispalio nekoliko hitaca iz sačmare kako bi rastjerao demonstrante koji su se okupili u Kairu povodom godišnjice ustanka protiv Hosnija Mubaraka koji se dogodio 2011. godine.

Šaima al-Sabah, član socijalističke narodne partije koja je u subotu organizovala mirnu šetnu, ubijena je iz vatrenog oružja dok je išla prema trgu Tahrir kako bi postavila vijenac.

Nedugo nakon incidenta, pojavila se i fotografija na kojoj se vidi trenutak njene smrti.

Šaima, majka petogodišnjeg djeteta, ostala je mrtva na licu mjesta, piše Blic.

Premijer Egipta, Ibrahim Mahlab, obećao je da će se krivac pronaći i kazniti, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštolo da sumnjaju na grupu islamista koji su se infiltrirali u redove demonstranata kako bi izazvali nemire.

Sukob sa policijom se odigrao samo nekoliko sati prije nego što je državna televizija emitovala unaprijed snimljen govor predsjednika Abdela al-Sisija koji se u tom trenutku nalazio u Saudijskoj Arabiji kako bi izjavio saučešće povodom smrti kralja Abdulaha.

U obraćanju naciji on je rekao: “Pozdravljam sve naše mučenike koji su stradali od 2011. pa do danas”.

U međuvremenu, islamisti su koristeći ovaj događaj pozvali na “revoluciju”.

Podsjetimo, islamističke pristalice Morsia često organizuju skupove ali policija uglavnom nema većih problama da razbiju njihove demonstracije.

Izvor:Fokus.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.