Policajac u bokserskom ringu

Čelični Fadil Pašalić

Fadil Pašalić (28), član Bokserskog kluba Čelik iz Zenice, postigao je nedavno odličan rezultat na Vendeta turniru u Beču. U dodatnoj, četvrtoj rundi, pobijedio je domaćeg predstavnika, šest godina mlađeg boksera Zuhtu Alkana.

Stopama amidže

Pašalić ovaj sport u zeničkom klubu trenira od ranog djetinjstva, a prvi amaterski nastup imao je 2005. godine u Vogošći.

– Bio sam 7. razred kad sam odlučio početi s treninzima, roditelji su mislili da je to samo prolazno, ali ljubav prema ringu traje i danas. Gledao sam mečeve amidže Hasana, koji je isto i policajac, i zavolio sam boks.
Maštao sam da postanem kao on, bokser i policajac. I ostvario sam to. Moj prvi trener, Mirsad Turkušić, vidio je da imam volje za učenjem i upornosti – kaže Pašalić.

Prvi veći uspjeh imao je na Državnom juniorskom prvenstvu 2009. godine, kada je sve mečeve, osim finala, dobio nokautom. Titulu prvaka osvojio je na bodove. Pašalić je bio i redovni član juniorske i seniorske reprezentacije naše države a njegov amaterski skor iznosi više od 70 pobjeda u stotinjak održanih mečeva.

Zbog finansija je prešao u profesionalni boks. Trenutno je u kategoriji kruzer do 91 kilograma i ima skor od četiri pobjede i šest poraza.

– Ne mogu se baš pohvaliti trenutnim skorom, jer nemam dobrog menadžera. Izgubio sam nekoliko mečeva zato što nisam imao nikoga „iza sebe“. Trenutno pregovaram sa Zaimom Numanovićem, koji je predsjednik Saveza profesionalnog boksa BiH – ističe Pašalić.

Nekad vojnik

Prije godinu postao je uposlenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

– Nije uvijek lako uskladiti poslovne obaveze s treninzima. Ipak, nastojim uvijek pronaći dovoljno vremena nakon smjene da obavim i trening. Navikao sam na to, jer sam prije policije šest godina bio profesionalni vojnik. Predstavljao sam BiH 2015. godine kao bokser na Vojnoj olimpijadi koja se održavala u Južnoj Koreji – govori Pašalić.

Najdraži meč

– Prije pet godinama sam u dvorani na Bilmišću imao amaterski meč protiv prvaka Njemačke, Klemens Rudera. Kao dijete sam gledao njegove mečeve, a onda mi se ukazala prilika da izađem u ring s njim, pobijedio sam na bodove.

Moram izdvojiti i „Čeličnu rukavicu“ 2012. godine u zeničkoj Areni kada sam proglašen najboljim domaćim borcem – prisjeća se Pašalić.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Možda vam se svidi

Leave A Reply