Polaznici Škole glume obilježili Svjetski dan osoba sa Down sindromom

Povodom 21. marta-Svjetskog dana osoba sa Down sindromom, tridesetak polaznika Škole glume Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo ZDK, dalo je svoj doprinos obilježavanju ovog dana bojenjem čarapa različitim, šarenim bojama, što je simbol ovog dana i osoba sa Down sindromom.

Šarane čarape su odabrane kao simbol zato što osobe sa Down sindromom ne mogu upariti čarape.

Pored bojenja ovih čarapa, svaki od polaznika Škole glume je pročitao poruku osoba sa Down sindromom, te na taj način pokazao spremnost da se educira i da društvu ukaže na njihove potrebe i sposobnost normalnog funkcionisanja i obavljanja svih životnih aktivnosti.

Prednjačile su poruke da “razlika nema” i da su “oni osobe koje osjećaju i vide vaše poglede, a na ljubav uzvraćaju ljubavlju”.

Gesta polaznika Škole glume treba da ukaže i starijama da osobe sa Down sindromom prihvate kao normalne i funkcionalne osobe, da ukaže na činjenicu da one žive kod kuće sa porodicom i obavljaju aktivnosti iz svakodnevnog života, da mogu postići stepen samostalnosti, što obuhvata brigu o sebi, učenje i komuniciranje i da mogu ispuniti zahtjeve velikog broja radnih mjesta.

sl1 sl2 sl3

Možda vam se svidi

Comments are closed.