Pokrenulo se klizište u Svrakama,Osjek, Hendekuša i Doglodi i dalje najugroženija naselja

21:21 Na mjestu starog gradilišta u Svrakama došlo je do pokretanja zemlje, pripadnici CZ Vogošća su izašli na lice mjesta i utvrdili da nema opasnosti po stanovništvo i pokretanje novog klizišta potvrđeno je iz Civilne zaštite Kantona Sarajevo.

Nakon obilnih padavina koje su se intenzivirale u nedjelju poslijepodne, porastao je vodostaj rijeka i potoka na području Kantona Sarajevo.

Iako je kiša danas prestala padati, vremenske prognoze ne obećavaju stabilnije vrijeme zbog čega mještani ilidžanskih, ali i brojnih drugih bh. naselja strahuju da će se ponoviti horor koji su preživjeli u maju prošle godine. Cijeli dan pokušavaju raščistiti ulice te vodovodne i kanalizacione odvode kako bi spriječili nastanak sve veće štete na njihovim kućama.

Voda je ušla u brojne kuće u ilidžanskim naseljima.

Kako su za portal “Dnevnog avaza” rekli u Civilnoj zaštiti Kantona Sarajevo, na području Ilidže zabilježeno je najviše problema.

Na području općine Ilidža došlo je do minimalnog povlačenja vodostaja rijeka. Rijeka Željeznica se dobrim djelom vratila u korito. Najugroženija naselja i dalje su Doglodi, Osijek i to ulice Hendekuša, Bregovi, Osiječki put  i Bratunačka cesta, zatim područja naselja Blažuj, Vlakovo  i Rakovica (Rakovička cesta).

U naselju Doglodi naša ekipa zatekla je mještanina Ustamujić Mirsada kako dežura u svom dvorišti. On je upalio i pumpu za ispumpavanje vode koju jer se boji da mu voda ne uđe u kuću. Pumpu je kako kaže kupio sam poučen ranijim iskustvom.

Pripadnici Civilne zaštite Novi Grad su dvije pumpe za izbacivanje vode iz firme Brojler prebacili u firmu Robot u Rajlovcu kako bi se izbacile oborinske vode koje su prorle u prostorije firme. Dio putne komunikacije je  osposobljen pomoću paleta.

Autor: J. Be. – A. Š. H/Avaz.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.