Pojačanim aktivnostima policije u Visokom rasvjetljeno više krivičnih djela, vršeni pretresi i racije u Zenici, Kaknju i Visokom

U proteklih nekoliko dana od strane službenika Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Policijske stanice Visoko su poduzimane pojačane aktivnosti na području Visokog, sa ciljem rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela teških krađa u objekte, otuđenja vozila i krivičnih djela razbojništva koja su u proteklom periodu izvršena na području općine Visoko.

Kao rezultat naznačenih aktivnosti, dana 18.02.2016. godine, policijski službenici Policijske stanice Visoko su lišili slobode dva lica koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Radi se o licima S.E. i K.M., oba lica iz Visokog, koja su nakon lišenja slobode i zadržana u službenim prostorijama Policijske stanice Visoko. Nad navedenim licima je zavedena kriminalistička obrada, tokom koje se došlo do saznanja o izvršiocima, saučiniteljima, kao i samom načinu izvršenja krivičnih djela za koja se navedena lice sumnjiče:

Radi se o sljedećim krivičnim djelima:

Teška krađa u pokušaju, izvršena u noći 12/13.02.2016. godine, kada je sa parkinga u ulici Džananovića, izvršen pokušaj krađe putničkog motornog vozila marke „VW-Passat“, registarskih oznaka A26-O-396, vlasništvo S.A.,

Teška krađa u pokušaju, izvršena u noći 12/13.02.2016. godine, kojom prilikom je sa parkinga u ulici Donje Rosulje, izvršen pokušaj krađe putničkog motornog vozila marke „VW-Golf 2“, registarskih oznaka O34-E-205, vlasništvo H.S.,

Teška krađa putničkog motornog vozila marke „VW-Golf 2“, registarskih oznaka T14-E-994, vlasništvo T.A., izvršena u toku noći 12/13.02.2016. godine, u ulici Hamdije Kreševljakovića,

Teška krađa putničkog motornog vozila marke „VW-Golf 2“, registarskih oznaka E69-K-269, vlasništvo B.D., izvršena u noći 13/14.02.2016. godine, a koje vozilo se nalazilo parkirano u Naselju Luke,

Teška krađa u prostorije Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko, izvršena u toku noći 28/29.01.2016. godine, kojom prilikom je otuđeno: TV plazma, klavijature i CD uređaj,

Teška krađa u prostorije Osnovne škole „Kulin ban“, izvršena u toku noći 29/30.01.2016. godine, kojom prilikom su otuđeni razni sokovi, slatkiši, novac u iznosu od 100 KM, te jedan kuhinjski nož,

Izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara pod motorno vozilo marke „VW-Transporter“, registarskih oznaka T14 E 219, vlasništvo I.B., počinjeno u toku noći 08.02.2015. godine, u mjestu Klisa,

Izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara u kući, vlasništvo Z.H., počinjeno u toku noći 12.02.2015. godine, u mjestu Klisa,

Teška krađa u ugostiteljski objekat „Karoca“, koji se nalazi u ulici Kralja Tvrtka, izvršena tokom 2015. godine, i

Teška krađa u mesaru „Kuna“, koja se nalazi u ulici Kralja Tvrtka, izvršena tokom 2015. godine.

Dana 18.02.2016. godine, službenici policije Policijske stanice Visoko su na osnovu pismene naredbe Općinskog suda u Visokom, izvršili pretres kuće i pratećih objekata u ulici Šaćira ef. Sikirića, a koje koristi lice S.E., i drugo maloljetno lice, kojom prilikom su pronađeni i oduzeti slijedeći predmeti:

četiri komada municije kalibra 7,62 mm i 7,9 mm,

klavijature,

muzička linija,

kuhinjski nož,

ključ za otključavanje i stavljanje u pogon vozila marke „VW“,

baterijska lampa,

dvoje patike,

dvije trenerke,

dvije kape i

jakna.

Pronađeni predmeti su privremeno oduzeti i bit će predmet daljnjih provjera a pronađena odjeća, koja je najvjerovatnije korištena prilikom izvršenja navedenih krivičnih djela, je izuzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja.

Takođe je operativnim radom policijskih službenika pronađen i privremeno oduzet jedan gasni pištolj za koji je utvrđeno da pripada licu S.E., koje će pored navedenih krivičnih djela biti prijavljeno Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog krivičnog djela iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona. Sporno oružje će biti predmet potrebnih provjera, obzirom da postoji sumnja da je korišteno prilikom izvršenja razbojništva na području Visokog, čije je dokumentovanje i rasvjetljavanje još uvijek u toku.

Zavedenom kriminalističkom obradom su indicirana i tri maloljetna lica, koja se dovode u direktnu vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela i protiv kojih će biti preduzete mjere i radnje u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku u FBiH.

Radeći operativno na terenu službenici Policijske stanice Visoko su došli do saznanja da se putničko motorno vozilo „Golf 2“, registarskih oznaka T14-E-994, vlasništvo T.A., koje je otuđeno u noći 12/13.02.2016. godine, nalazi na lokalitetu brda Visočica. Izvršenim pregledom i pretragom terena službenici policije su na navedenom lokalitetu pronašli otuđeno vozilo, koje je nakon izvršenog uviđaja vraćeno vlasniku.

fotke visoko februar 2016 1

Operativnim radom na terenu službenici policije su kod lica S.Z. pronašli i privremeno oduzeli  TV plazmu marke „Vivax“, koji je najvjerovatnije otuđen iz prostorija Javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje Visoko u noći 28/29.01.2016. godine.

fotke visoko februar 2016 2

Naznačenim aktivnostima policijskih službenika uspješno su rasvijetljena i zadokumentovana navedena krivična djela, dok se nastavljaju operativne aktivnosti kriminalističkih istražitelja na rasvjetljavanju i dokumentovanju ostalih krivičnih djela počinjenih od strane lica lišenih slobode, tri maloljetna lica, kao i drugih indiciranih izvršilaca.

fotke visoko februar 2016 3

Nakon dokumentovanja naznačenih krivičnih djela i prikupljenih dokaza, službenici Policijske stanice Visoko će protiv lica; S.E., rođen 1995. godine, K.M., rođen 1997. godine i tri maloljetna lica, sva lica iz Visokog, dostaviti Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela “Krađa” iz člana 286. Krivičnog zakona FBiH, “Teška krađa” iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH, “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 293. Krivičnog zakona FBiH, ” Paljevina” iz člana 301. Krivičnog zakona FBiH, “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.

Dana 19.02.2016. godine, u noćnim satima, od strane policijskih timova na području Visokog, Kaknja i Zenice su planirane i organizovane racije, u okviru kojih su vršeni detaljni pregledi ugostiteljskih objekata, lica u objektima i sportskih kladionica.

U okviru ovih aktivnosti na području Visokog su izvršeni pretresi dva ugostiteljska objekta, te  izvršene racije u jedanaest ugostiteljskih objekata. Takođe su u užem gradskom području postavljena četiri kontrolna punkta sa ciljem pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, kojom prilikom je izvršena kontrola i pregled većeg broja vozila i lica.

Na području Kaknja su izvršeni pretresi dva ugostiteljska objekta, te racije u četiri ugostiteljska  objekta. Tom prilikom su pronađena i oduzeta tri noža, te manja količina biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu. Sporna materija je privremeno oduzeta i biti će predmet potrebnih vještačenja. Izvršenim pregledima na kontrolnim punktovima, koji su takođe postavljeni u užem gradskom području u Kaknju, je izvršen pregled većeg broja vozila i lica, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto pet noževa i jedna palica.

Na području Zenice u toku protekle noći su izvršeni pregledi četrnaest ugostiteljskih objekata, kojom prilikom su angažovani i pripadnici Specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojkog kantona.

Naznačene aktivnosti policijskih službenika su imale prvenstveno preventivni efekat i realizirane su sa ciljem preveniranja krivičnih djela i prekršaja, te nelegalnog držanja i nošenja oružja i drugih nedozvoljenih predmeta, sa ciljem poboljšanja stanja bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona i obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti svih građana.

Možda vam se svidi

avatar