Pogledajte ‘mrcinu od ciklone’ koja je uzrokovala nezapamćeno nevrijeme, na udaru i Istra

Policijska uprava splitsko-dalmatinska do utorka poslijepodne zabilježila je oštećenja na oko 15 vozila, nastala uslijed pada stabala, grana i naleta ostalih predmeta.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas u sklopu Meteoalarma crveno upozorenje za područje Dalmacije, gdje se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo, s udarima vjetra i do 130 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko – goranske i Ličko – senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže.

Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Za sutra, 13. studenog 2019. je također najavljeno vrlo jako i olujno, mjestimice i jako olujno jugo s udarima vjetra i do 120 km/h. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene se:autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (bilazak za ostala vozila je državnom cestom (DC3) kroz Gorski kotar), brza cesta Solin-Klis (DC1). Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama.

U Dalmaciji puše najjače jugo ove godine. Dramatično je u Omišu, gdje se na glavnoj gradskoj plaži more ‘diglo’ sve do plažnih objekata, Poljički trg je poplavljen, Cetina se izlila, piše Slobodna Dalmacija.

Kako doznaje Slobodna, vatrogasci dežuraju i kraj Doma mladih zbog opasnosti od pada fasade.

Možda vam se svidi

Leave A Reply