Pogledajte kakvu je štetu načinio grad na krovovima kuća u okolini Banjaluke

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić naložio je danas gradskom Odsjeku za civilnu zaštitu da izvrši procjenu štete na domaćinstvima u četiri prigradska naselja koja su pretrpjela najveću štetu u jučerašnjem olujnom nevremenu, koje je praćeno snažnim udarima grada.

– Prema nalogu gradonačelnika, Civilna zaštita će uraditi prvu, preliminarnu procjenu štete i zaštititi oštećene objekte od daljnjih oštećenja, s obzirom na to se, prema prognozi Hidrometerološkog zavoda, noćas može očekivati velika količina padavina koja može izazvati dodatnu štetu – rekao je Mladen Ćućun, šef Odsjeka za civilnu zaštitu i poslove teriotorijalne vatrogasne jedinice.

Po prvim podacima sa terena, u naseljima koje je zahvatilo nevrijeme, oštećeno je oko 200 objekata. Kako je ustanovoljeno na terenu, najveća šteta zabilježena je na području Mišinog hana.

Foto: Buka

Iz Protivgradne preventive Republike Srpske (RS) tvrde da su zabrane korištenja vazdušnog prostora imale uticaj na kvalitet njihovog jučerašnjeg djelovanja, zbog čega je grad nanio štete u nekoliko općina u zapadnom dijelu tog bh.entiteta.

Navode da su postojale zabrane za korištenje dijela vazdušnog prostora zbog sigurnosti letenja u vremenu od 17.36 do 18.03 i od 18.36 do 19.07 sati, tokom kojih nije vršeno ispaljivanje protivgradnih raketa.

Foto: Buka

Kiša i krupniji grad je padao na području Prijedora, a zatim se gradonosno nevrijeme proširilo na područje Banje Luke i Laktaša, gdje izazvao veće štete.

– Ispaljene su ukupno 64 protivgradne rakete – istakli su iz Protivgradne preventive RS-a.

Od početka sezone djelovali su 32 dana, tokom kojih su dosad ispalili 1.315 protivgradnih raketa.

Možda vam se svidi

Leave A Reply